Kovo 2, 2015
Sudie cukrau: kaip atsikratyti priklausomybės?
Deimantė Rapalytė, sveikogyvenimobudas.blogspot.co.uk 1
Šiandien - paskutinė diena, kai ant lūpų jaučiate kenksmingojo cukraus skonį. Galite apseiti ir be jo. © Flickr nuotr.

Pasak mokslininkų, cukrus gali sukelti didesnę priklausomybę negu narkotikai. Cukrus ir visi maisto produktai, turintys jo, stimuliuoja pasitenkinimo centrus smegenyse, sukeldami malonią būseną - euforiją. Tačiau tai trunka neilgai, nuotaika bei energija krenta ir mes vėl norime kažko saldaus.

Taigi „Londonietė” siūlo dviejų savaičių planą, kurio metu sumažinsite norą cukrui visiems laikams.

Keturiolika dienų turite maitintis taip, kad lėkštėje visada būtų žemiau minimi angliavandeniai, gerieji riebalai ir  baltymai. Nedarykite daugelio kartojamos klaidos ir nemažinkite vienos iš šių produktų grupių skanėstų – juk ne visi riebalai yra blogi.

Valgykite lėtuosius angliavandenius kartu baltymais ir geraisiais riebalais. Ši kombinacija efektyviai numalšina cukraus potraukį ir išlaiko stabilų gliukozės lygį kraujyje bei siunčia sotumo žinutę į smegenis.

Pasistenkite, kad pusė lėkštės sudarytų vadinamieji sudėtingieji ar lėtieji angliavandeniai. Jie turi daug skaidulų ir žemą glikemijos indeksą.

Sveikiausi lėtieji ar sudėtingieji angliavandeniai: krakmolo neturinčios daržovės :brokoliai, šparagai, žiediniai kopūstai, briuselio kopūstai, avokadai, salierai; mažai cukraus turintys vaisiai: obuoliai, greipfrutai, džiovinti abrikosai; lęšiai, pupelės, avinžirniai; skaidulų turinčios kruopos: avižos bei kvinoja.

Sveikiausi gerieji riebalai: kiaušiniai, liesa mėsa, vištiena, kalakutiena, žuvis: lašiša, skumbrė, silkė, jūros gėrybės, pieno produktai: jogurtas ar kefyras; pistacijos.

Sveikiausias baltymų turintis maistas: įvairūs riešutai: migdolai, lazdyno, anakardžių, žemės ar graikiniai; alyvuogės, avokadai, okosų aliejus.

Dietologai rekomenduoja vartoti kuo daugiau maisto, turinčio chromo. Chromas subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje bei padeda sumažinti alkį ir norą valgyti saldžiai.

Daugiausiai chromo turintis maistas: brokoliai, viso grūdo miltų duona, bulvės, liesa mėsa, sūris, grybai, bananai, įvairūs riešutai, juodieji pipirai.

Chromas gali būti vartojamas ir kaip papildas, tačiau rekomenduojama pasitarti su vaistininku ar gydytoju, prieš pradedant vartoti bet kokį papildą.

Jeigu norite pasaldinti kavą ar košę, vietoj cukraus vartokite cinamoną, kuris padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje bei sumažina potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams.

Raktažodžiai: Deimantė Rapalytėhomeopatijacukrusdieta

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai