Birželio 27, 2015
Prancūziški lietiniai „Suzette“
Europos šalių virtuvė
Šiek tiek prancūziško saldumo jūsų virtuvėje. © „Europos šalių virtuvė“ nuotr.

Prancūzų virtuvė – viena populiariausių Europoje. Elitinė prancūziška virtuvė pasižymi rafinuotumu, įmantriais patiekalais, kurie buvo gaminami karalių rūmuose. Tačiau regioninė prancūzų virtuvė nėra tokia įmantri, ji vilioja savo natūralumu, mokėjimu suderinti produktus taip, kad jie papildytų vienas kitą ir dar labiau atskleistų geriausias produkto savybes.

Prancūziška virtuvė pasižymi produktų gausa ir įvairove: pradedant žuvimi, jūrų gėrybėmis, gaudomomis Šiaurės ir Viduržemio jūrose, baigiant įvairiais mėsos, daržovių, miltiniais patiekalais. O kur dar gausybė sūrio, vyno ir kitų gėrimų rūšių. Visi jie patiekiami ne tik prie valgių, bet ir naudojami gaminant įvairius patiekalus.

Įsileiskime truputį prancūziškų skonių į savo virtuvę.

Lietiniai „Suzette“:
4 kiaušinių,
apie 0,5 l pieno,
1 šaukštelio cukraus,
60 g miltų,
3 šaukštų nesūdyto
sviesto,
4 šaukštų „Suzette“ sviesto,
6 šaukštų brendžio,
3 šaukštų likerio
(pvz., „Grand Marnier“),
plonų apelsino žievelės juostelių (nebūtinai),
pusės
šaukštelio druskos

Plaktuvu išmaišyti kiaušinius ir pieną. Po to suberti cukrų, druską, miltus ir maišyti vidutiniu greičiu, kol gerai išsimaišys. Tada uždengti ir palaikyti šaldytuve mažiausiai 2 valandas. Po to išimti ir išmaišyti, tešla turėtų būti grietinėlės tirštumo. Jei tešla per tiršta, galima dar įpilti pieno.

Įkaitinti 30 cm skersmens blynų keptuvę arba nesvylančią keptuvę, įdėti sviesto ir jam ištirpus padengti visą keptuvės dugną. Į keptuvę pilti ketvirtadalį puodelio (60 ml) tešlos, keptuvę pakraipant ir pasukant taip, kad tešla padengtų visą keptuvės dugną. Tešlos perteklių supilti atgal į dubenį. Kepti, kol krašteliai apdžius ir lengvai atšoks nuo keptuvės (30–45 sekundes). Mentele blynelį apversti ir kepti dar keletą sekundžių. Tada sudėti ant pašildytos lėkštės ir uždengti folija, kad neatšaltų. Toliau kepti kitus blynelius, tešlos pilant šiek tiek daugiau, nei reikia. Turėtų išeiti apie 12 blynelių.

Karštoje keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinti „Suzette“ sviestą ir sudėti 4 iškeptus blynelius. Dviem šakutėmis apversti blynelius, kad pasidengtų ištirpusiu sviestu. Tada kiekvieną sulankstyti į keturias dalis, įpilti brendžio ir likerio. Tada nuimti nuo ugnies, ilgu degtuku atsargiai uždegti brendį ir šaukštu pilti ant blynelių, kol liepsna nurims. Sudėti į atskiras lėkštes, ant kiekvienos lėkštės po du blynelius. Visą procesą kartoti tol, kol bus „uždegti“ visi blyneliai. Patiekti iš karto papuošus apelsino žievelės juostelėmis (nebūtinai).

„Suzette“ sviestas
100 g sviesto,
90 g cukraus,
1 apelsino žievelės,
apelsinų sulčių

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti su cukrumi, įberti sutarkuotos apelsino žievelės ir įpilti apelsinų sulčių.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai