Liepos 1, 2013
Nėra namų be dūmų
Irmantas Jurgutis
© Flickr/Bruce Martin

Sakoma, kad „nėra namų be dūmų“. Gal ir tiesa, bet va barbekių (BBQ) be dūmų, tai jau tikrai negali būti. Kaip besistengtum, kūrenant grilio krosnelę visada bent jau truputį tenka padūminti. Žinau, kad daugumai tas dūmelis nepatinka, nes graužia akis, įsigeria į rūbus ir plaukus taip, kad paskui visą vakarą kvepi kaip kepsnio gabalas. Visgi pabandysiu jus nuteikti truputėlį palankiau žiūrėti dūmijimo link.

Gal ir ne visi mėgsta rūkytus produktus, aš juos tiesiog dievinu. Ar tai būtų kiauliena, jautiena, paukštiena, žuvis, sūris ar belekas valgomo ir rūkyto, tik užuodus jų kvapą, iškart atsiranda apetitas. Turbūt retas lietuvis išvykdamas iš Lietuvos neįsideda į bagažą ko nors rūkyto (šiuo atveju turiu omeny maistą, ne cigaretes) sau ar lauktuvėms. Pavyzdžiui, aš visada prašau rūkytų lašinukų. Lietuvoje beveik kiekvieno kaimo sodyboje galima rasti rūkyklas. Tikriausiai esate matę tokius medinius skladukus  - vieni gražesni, dailiai sukalti, kiti suresti kaip išėjo, palinkę į šoną. Išvaizda skiriasi, bet visus juos vienija vienas – malonus šviežiai rūkytų gardumynų kvapas.

Kovo pradžioje svečių suvežtas rūkyto maisto atsargas pribaigus ir galų gale atšilus orams išėjau į savo sodelį ir, bežiūrint į mūsų BBQ krosnelę, toptelėjo mintis - o kodėl nepabandžius pačiam pasirūkyti ką tai Londone. Pradėjau šniukštinėti interneto platybėse, kokia aparatūra yra būtina pradedant savo namų rūkyklą.
 Pirmas ir pagrindinis dalykas, aš manau, yra susižinoti, ar jūsų kaimynai galės pakelti jūsų dūmijimo procesą, nes, kaip minėjau, yra tokių, kurie to netoleruoja. Kitas svarbus punktas yra turėti kiemelį ar sodą, nes jei kaimynai ir nieko prieš jūsų eksperimentus, rūkydami maistą bute (uždaroje patalpoje) patys ilgai neištversite - taigi, būtinas šviežias lauko oras.

Toliau reikalinga turėti šiokių tokių skautiškų įgūdžių, kurie pravers pasiruošti mėsą bei užsikurti anglis ar malkas. Jei nesugebate - nieko tokio, visada galite pasikliauti pasikviestais draugais arba skaitykite specializuotą literatūrą (arba klauskite manęs: [email protected]).  Tai va, pagrindas pagrįstas, bereikia specialių įrengimų, kad įgyvendinti norą valgyti savo paties rūkytą produkciją. Tiesą sakant, labai daug pinigų nenorintiems išsileisti šefams jau turintiems tradicines apvalias grilio krosnis su dangčiu (būtinas dangtis, kad užlaikyti dūmus), tereikėtų įsigyti BBQ Smoker Box indą, kuris užpildomas specialiomis visokių aromatų medžio drožlėmis, pjuvenomis. Labai populiarios yra šitos drožlės - Cherry arba Whisky Oak Barbecue Wood Smoking Chips. Tada toks prietaisiukas, tiesiog statomas ant jau įkaitusių anglių ar briketų, galima naudoti ir dujinę krosnelę (su dangčiu). Patarimas: prieš pildant BBQ Smoker indą, reikia pjuvenas ar drožles išmirkyti vandenyje, aluje, vyne ar panašiai, nes tai pridės skonio, aromato, prailgins rusenimo, dūminimo laiką (paprastai apie tris valandas).

Mėgstantiems šalto rūkymo sūrį, žuvį, daržoves siūlyčiau Cold Smoke Generator, kuris taip pat kišamas po grotelėmis bei dangčiu, tik šiuo atveju nereikia deginti anglių, o tik uždegate, kad lėtai rusentų ir smilktų, norimo aromato medžio pjuvenas, kurios užpildo šį prietaisą. Pilnai užpildytas Cold Smoke Generator'ius dūmyja iki 12 valandų.

Kadangi karštas rūkymas yra ne vaikų žaidimai, nes čia žaidžiate su ugnimi, patartina visgi įsigyti truputėlį profesionalesnę įrangą, va pavyzdžiui, Brinkmann Gourmet Smoker arba truputį prabangesnis ProQ Frontier Food Smoker, kuris turi ir specialią kabyklą žuviai. Šios krosnys turi vandens rezervuarus, kad tolygiai paskirstyti karštį ir lėtai kepamas maistas neperdžiūtų. Dangčiuose įmontuoti temperatūros rodikliai. Specialiai įrengtos durelės šonuose, leidžia primesti malkyčių, kai trūksta, papildyti vandens rezervuarą nenuimant dangčio ar kepamo maisto. ProQ lengvai išsiardo ir jei norite tik greitai pasikepti kažką ant grilio, tai paprasčiausiai nuimate nereikalingus aksesuarus. Krosnys specialiai pritaikytos maisto rūkymui, dengtos porcelianine danga, lengvai išsivalo, tai reiškia atitinka visus saugaus maisto gaminimo reikalavimus. Vienu metu galite kepti iki 25kg mėsos. Dar vienas patarimas - stebėkite, kad lėtai kepant temperatūra neviršytų 150 laipsnių celcijaus (110-150 C idealiai).

Na ir jei vis dar liko kažkiek pinigėlių, tai nepaskūskite ir patikimam mėsos termometrui, va kad ir toks Eddingtons Meat and Poultry Thermometer už £7,99. Be to, kad greičiau anglis įsidegtų, patariu naudoti tokį prietaisą - Chimney Charcoal Starter, amazon.co.uk toks kainuoja apie £13, bet aš LIDL nupirkau tokį už £5. Į jį primetame anglių arba briketų, pakišame popieriaus po apačia, pastatome ant grilio ir popierių uždegame, už 10-15 min., kai anglys rusens,  turinį išpilame į BBQ krosnies dugną.

Na ir pabaigai. Kadangi kepsite lauke ir greičiausiai gražiu oru, tai beveik garantuotai sulauksite ir įkyrių, nekviestų svečių - uodų, mašalų ir kitokių skraidančių sadistų. Šansas yra, kad rūkykla atbaidys didžiąją dalį jų, bet kita dalis gviešis jūsų kraujo. Pabandykite Citronella Coils. Principas toks pats, kaip smilkalų - pridegame vieną galą, užpučiame ir tikimės, laukiame, kada uodai išsiskirstys.

Noriu visiems priminti, kad visi minėti produktai yra jums tik gidas, kad prajudinti fantaziją, nebūtina pirkti būtent tų pačių, be to, gal ir kainas rasite patrauklesnes, nors dažniausiai amazon.co.uk siūlo geriausias, plius jų sąlygos labai geros. Puikaus BBQ ir geros vasaros!

Kainos
BBQ Smoker Box nuo £12
ProQ Cold Smoker apie £35
ProQ Frontier Food Smoker apie £190
Brinkmann Gourmet Smoker apie £110
Meat Thermometer nuo £6
Chimney Charcoal Starter nuo £5
Aromatinės pjuvenos nuo £4
Smilkalai Citronella nuo uodų  nuo  £3

Visus produktus sudėjau čia: http://astore.amazon.co.uk/bbq04-21

Raktažodžiai: BBQvasarabarbekiu

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta