Gegužės 12, 2017
Lietuviško vyno degustacija Londone. “Užsieniečiams nuostabą kelia iš mėlynių ar agrastų gaminami vynai”
Dovilė Ilevičiūtė 2

Alkoholis, jo vartojimas, draudimas, ribojimas šiuo metu yra itin karšta tema. Ir nenuostabu, nes Lietuva, pagal alkoholio suvartojimą, pirmauja visoje Europoje. Nereikia net žiūrėti į Lietuvą, visame pasaulyje kartu su ekologišku, tvariu, švariu ir lėtu gyvenimo būdu nevartoti alkoholio tampa netgi madinga. Žiniasklaidoje vis dažniau mirga prieš ir po nuotraukos: kaip žmogus atrodė prieš atsisakydamas alkoholio ir kaip atrodo šiandien, po kelių mėnesių ar metų visiškos abstinencijos. Po tokių vaizdų taip ir norisi stumti vyno taures kuo toliau nuo savęs.

Tačiau kitoje barikadų pusėje pasirodo moksliniais tyrimais pagrįstos išvados, kad alkoholis netgi naudingas sveikatai. Vynas vadinamas jaunystės eliksyru, saugo širdį nuo senėjimo, kraujagyslių ligų. Džinas gerina virškinimą. Beje, džinas su toniku (Gin tonic) yra ir mėgstamiausias Anglijos karalienės Elžbietos gėrimas.

Kad alkoholio nevartojimo kultūra auga pritaria ir Modestas Stumbrys, šeimos vyninės “Gintaro Sino” atstovas ir vyno žinovas. Vis dėlto, kiekvienas renkasi, kas jam patrauklu, svarbiausia yra saikas. “Šalia vienos kultūros egzistuoja kita, taip buvo visais laikais. Kiekvienas žmogus pasirenka kas jam aktualu, kokia mada jis seks, kokią kultūrą rinksis. Mes atstovaujame vyno vartojimo kultūrą, kurioje nevieta girtuoklystei, tai skonių ir pojūčių derinimas. Kiekvienoje kultūroje yra kažkas ydingo ir kažkas labai patrauklaus bei naudingo. Vyno vartojimo kultūra yra labai sena, ji per amžius neišnyko ne šiaip sau”, - sako Modestas.

Paragauti lietuviško vyno ir padiskutuoti apie alkoholio vartojimo kultūrą Modestas Londono lietuvius kviečia gegužės 20 dieną. Lietuviško vyno “Gintaro Sino” degustacija Londone prasidės 18 val. TABLA Dining restorane (159 Hanworth Road, TW3 3TT Hounslow).


 
Modestai, papasakokite apie “Gintaro Sino” vynus, kuo jie ypatingi?
Mūsų vynai gaminami tik iš natūralių, kruopščiai atrinktų vaisių ir uogų, pasitelkus geras europines vyndarystės tradicijas bei asmeninius atradimus, siekiant atskleisti mūsų klimatui būdingų vaisių ir uogų pranašumus ir savybes, labiau tinkančias subtiliam šiaurietiškam skoniui.

Vynas be vynuogių? Taip. Iš pradžių tai gali skambėti keistai, tačiau vaisių ir uogų vynai yra žinomi nuo senų senovės. Mūsų šeimos vyninė gamina vyną iš Lietuvoje augančių vaisių ir uogų. Jei apsilankysite degustacijoje Londone, jus nustebinsime vynais, pagamintais iš obuolių, aviečių, agrastų, juodųjų serbentų, vyšnių ir tai dar ne viskas. Ragausite sausus, saldžius ir desertinį (ledo) vynus.
 
Jūsų internetiniame puslapyje radau istoriją apie tai, kaip stengiatės paneigti susiformavusius mitus apie vaisių vyną ir iš 'vynelio' jį padaryti vynu. Kaip sekasi kovoti su mitais ir stereotipais?
Lietuviai nuo senų senovės gamina vyną ir tiesą sakant, tikrai neblogą. Apmaudu, tačiau šiandieną lietuviškas vynas vis dar laikomas ‘vyneliu’ arba ‘vaisiuku’. Mūsų nuomone tai neteisinga. Lietuviško vyno kokybė kasmet kyla, vis daugiau žmonių juo domisi ir kalba eina ne vien apie turistus, kurie ieško mūsų šalies unikalumo vyno taurėje, bet ir apie tautiečius, noriai ieškančius sau artimo bei mėgstamo skonio. ‘Vynelio’ ir ‘vaisiuko’ šmėklos mus vis dar persekioja ir taip dar bus kurį laiką, nes lietuviško prasto vyno suvokimas tiesiog įaugo į smegenis. Mes stengiamės kuo plačiau skleisti šviesiąją lietuviško vyno pusę, vis daugiau žmonių išdrįsta susipažinti su lietuviškais vynais ir ima juos vertinti ne tik kaip dovaną, keliaujant į užsienio šalis, tačiau ir kaip puikų palydovą vakarienės ar šventės metu. Stengiamės šviesti visuomenę apie vyno vartojimo kultūrą ir turime pripažinti, kad dar tikrai yra ko mokyti ir mokytis patiems.


 
Kaip gimė jūsų lietuviško vyno verslo idėja? Ar tai iš meilės vynui, ar verslo planas?
Mūsų šeimos vyninės istorija gimė iš meilės vynui ir iššūkio “pagaminti kokybišką lietuvišką vyną”. Tai visų pirma - hobis ir tik po to verslas, kuris turi labai aiškius kokybės rėmus. Nesiekiame tapti vyno gamykla, tai šeimos vyninė, kurioje vienaip ar kitaip prie idėjos prisideda šeimos nariai.
 
Teigiate, kad visi jūsų vynų ingredientai yra organiški ir natūralūs. Ar tai reiškia, kad vaisiai ir uogos iš Lietuvos miškų ir sodų?
Vyną gaminame natūraliu būdu. Visų pirma, taikome aukščiausios kokybės standartus superkamoms žaliavoms (uogoms ir vaisiams). Patys uogų ar vaisių plantacijų neauginame, darbo ir be to pakanka. Kai kurios uogos, pavyzdžiui mėlynės yra tokio ekologiškumo lygio, kad ekologiškesnio produkto ir nerasi. Mūsų vynams naudojamos mėlynės superkamos iš Zarasų krašto uogų rinkėjų. Jos renkamos miške, kur ekologija rūpinasi pati motina gamta.
"Vynas yra tarsi šuo, randa savo šeimininką, atsigula jam šalia kojų ir taip jie gražiai gyvena", - sako Modestas. "Vynas yra tarsi šuo, randa savo šeimininką, atsigula jam šalia kojų ir taip jie gražiai gyvena", - sako Modestas.

 
Girdėjau, kad jūsų Obuolių ledo vynas yra gan unikalus ir panašus vynas gaminamas tik Kanadoje. Kuo jis išskirtinis?
Mūsų obuolių ledo vynas tapo mūsų vyninės vizitine kortele. Jį teigiamai spėjo įvertinti ir kitų šalių vyndariai, kurie šiuo amatu užsiima gerokai ilgiau už mus. Ledo vyną gamina ne tik Kanados vyndariai, jo galima rasti ir kitose šalyse. Tai ypatingas desertinis vynas, turintis išskirtinį skonį, aromatą ir poskonių žaismą. Mūsiškis dar ypatingas tuo, kad yra tikrai saldus ir mes jį rekomenduojame ne prie, o vietoje deserto, jame nėra jokio pridėtinio cukraus ar kitokių skonį, aromatą stiprinančių priedų. Viskas kas yra jame, yra tai ką atiduoda obuoliai iš savęs. Tai dažniausiai dovanoms ir ypatingoms progoms perkamas vynas.
 
Ar lietuvišku vynu domisi užsieniečiai?
Lietuviškais vynais užsieniečiai labai domisi. Jie įpratę ragauti vynuoginius vynus, o vaisių ar uogų vynai jiems būna visiškas atradimas. Tiesą sakant, kaip mums egzotiški tolimų kraštų vaisiai ir uogos, taip pat jiems nuostabą kelia mėlynės, aronijos ar agrastai, o ką jau kalbėti apie iš jų pagamintą vyną?
 
Kuris jūsų vynas populiariausias?
Išskirti vieną vyną iš mūsų vynų paletės būtų neteisinga. Nes kiek žmonių, tiek ir skonių. Populiariausias yra kaip skaniausias vynas... toks tiesiog neegzistuoja. Mes mėgstame sakyti, kad vynas yra tarsi šuo, randa savo šeimininką, atsigula jam šalia kojų ir taip jie gražiai gyvena. Vieniems patinka sausi, kitiems saldesni ar net labai saldūs vynai. Neteisinga sakyti, kad žmogus, mėgstantis saldesnį vyną yra nieko nenusimanantis apie vyną - jam tiesiog patinka saldesnis vynas ir tiek. Tai mūsų skonio receptorių, sentimentų ir pojūčių rezultatas.
 
Kaip gimsta vyno receptai? Ar juos patys kuriate, derinate, bandote?
Vyno receptai - kruopščiai ir kantriai gludinamas akmuo. Iki jo tapsmo ratu praeina daug laiko. Mes į pagalbą pasitelkiame senąsias geras europines vyndarystės tradicijas. Pirmieji vyną paragauja šeimos nariai, tada įvertina vyno profesionalai ir tik tada su juo supažindinami mūsų vyno gerbėjai ir smalsuoliai.
 
Lietuviško vyno “Gintaro Sino” degustacija Londone gegužės 20d. 18 val. TABLA Dining restorane (159 Hanworth Road, TW3 3TT Hounslow). Degustacija ves Modestas – “Gintaro Sino” šeimos vyninės atstovas ir vyno žinovas. Pažinties su lietuvišku vynu kaina asmeniui 25£. Vietų skaičius ribotas. Renginys vyks lietuvių kalba. Daugiau info: www.facebook.com/events/1156602417801176

Straipsnio komentarai

  • Vienas is mano megiamiausiu vynu. Palyginus nera pigus, bet kaina atitinka kokybe. Ragavau beveik visus ir galiu rekomenduoti bet kuri is ju kaip puikia dovana, ipatingai uzsienieciams. Noreciau suzinoti ar ji pardavineja nors viena parduotuve Londone?
    2. Kristina // Spalio 29, 2017 // 18:50
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Pirkau šitą vyną oro uoste lauktuvėms. Pats buvau neragavęs, tai pirkinys buvo rizikingas. Bet ko dovanomis nepasirūpinau, tai teko šauti vabank. Tiek draugai, tiek mes patys buvome labai maloniai nustebinti. Ragavom sausą raudoną, superinis vynas.
    1. Mantas // Gegužės 12, 2017 // 13:01
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Pirkau šitą vyną oro uoste lauktuvėms. Pats buvau neragavęs, tai pirkinys buvo rizikingas. Bet ko dovanomis nepasirūpinau, tai teko šauti vabank. Tiek draugai, tiek mes patys buvome labai maloniai nustebinti. Ragavom sausą raudoną, superinis vynas.
    1. Mantas // Gegužės 12, 2017 // 13:01
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Vienas is mano megiamiausiu vynu. Palyginus nera pigus, bet kaina atitinka kokybe. Ragavau beveik visus ir galiu rekomenduoti bet kuri is ju kaip puikia dovana, ipatingai uzsienieciams. Noreciau suzinoti ar ji pardavineja nors viena parduotuve Londone?
    2. Kristina // Spalio 29, 2017 // 18:50
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Pirkau šitą vyną oro uoste lauktuvėms. Pats buvau neragavęs, tai pirkinys buvo rizikingas. Bet ko dovanomis nepasirūpinau, tai teko šauti vabank. Tiek draugai, tiek mes patys buvome labai maloniai nustebinti. Ragavom sausą raudoną, superinis vynas.
    1. Mantas // Gegužės 12, 2017 // 13:01
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai