Liepos 12, 2017
Trumpo vizitas Britanijoje tikriausiai atidedamas iki 2018-ųjų

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) oficialus vizitas Didžiojoje Britanijoje planuojamas kitiems metams, antradienį sakė aukšto rango šaltinis britų vyriausybėje.

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), apsilankiusi Vašingtone dar sausio mėnesį, iškart po D.Trumpo inauguracijos, pakvietė prezidentą į Britaniją, bet vizito data iki šiol nebuvo numatyta.

Pasak minėto šaltinio abi pusės nesugebėjo susitarti dėl tinkamos datos 2017 metams, todėl dabar yra bandoma susitarti dėl vizito 2018-aisiais.

Kai kurie spėliojo, kad D.Trumpas atidėlioja oficialų vizitą – iškilmingą renginį, per kurį būtų organizuojamas banketas su karaliene Elizabeth II (Elzbieta II) – nes baiminamasi, kad viešnagę gali aptemdyti protestai dėl jo prezidentavimo.

Klausimas dėl oficialaus JAV prezidento vizito dar kartą iškilo, kai jis birželį nebuvo paminėtas karalienės metinėje kalboje, nors monarchui yra įprasta išvardyti visus ateinančių metų oficialius vizitus.

Tačiau per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Hamburge, kur D.Trumpas susitiko ir su Th.May, JAV lyderis tvirtino: „Vyskime į Londoną.“ Tačiau paklaustas, kada planuojama ši kelionė, prezidentas teatsakė, kad „bus susitarta“.

Th.May kritikuojama, kad stengiasi įtikti D.Trumpui ir per greitai nuo jo prezidentavimo pradžios pakvietė jį oficialaus vizito į Britaniją.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas), mažesnė Liberalų demokratų partija, Škotijos nacionalinė partija ir netgi kai kurie Th.May Konservatorių partijos nariai ragino D.Trumpo vizitą atšaukti.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas anksčiau „griežtai prieštaravo“ prieš D.Trumpo kalbą parlamento nariams per planuojamą oficialųjį vizitą.

Daugiau nei 160 iš 650 parlamento narių pasirašė rezoliuciją, nepritariančią planams organizuoti D.Trumpo kalbą Bendruomenių rūmuose. Tokią pozicija argumentuojama nepritarimu prezidento iniciatyva JAV įvestam draudimui atvykti į Ameriką žmonėms iš kai kurių musulmoniškų šalių bei D.Trumpo kontraversiškiems pasisakymams apie kankinimus ir moteris.

Per oficialius vizitus užsienio lyderiai neretai sako kalbas Britanijos Lordų Rūmuose ir Bendruomenių Rūmuose. 2011 metais tokias kalbas yra pasakęs ankstesnis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Daugiau nei 1,8 milijonų žmonių taip pat pasirašė internetinę peticiją, reikalaudami, kad D.Trumpui nebūtų leista atvykti į Britanija su oficialiu vizitu, nes tai gali „užtraukti gėdą“ karalienei.

BNS inf.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai