Spalio 19, 2017
Theresa May Britanijoje gyvenantiems ES piliečiams žada geras sąlygas

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį atvyko į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, atsakingai žadėdama užtikrinti geras sąlygas Britanijoje gyvenantiems Bendrijos piliečiams po jos šalies išstojimo iš bloko.

Vos atvykusi į Briuselį, Th. May pareiškė pateiksianti savo „ambicingus planus“.

„Mes nagrinėsime konkrečią pažangą, pasiektą mūsų išstojimo derybomis, ir paskelbsime ambicingus planus ateinančioms savaitėms, – sakė ji. – Labiausiai aš norėčiau, kad būtų skubiau susitarta dėl piliečių teisių“.

ES būstinėje Briuselyje Th. May susitiks su savo kolegomis iš kitų 27 šalių, kurie gali blokuoti jos siekį greitai užbaigti pirmąjį „Brexit“ derybų etapą. Iki šiol derybose buvo tariamasi tik dėl Britanijos išstojimo sąlygų.

Iš pradžių Th. May turėjo vilties jau nuo kitos savaitės pradėti derybas dėl ES ir Britanijos būsimų santykių, taip pat ir prekybinių.

Tačiau anksčiau šiais metais prasidėjusios derybos stinga dėl nesutarimų, kaip spręsti kelis prioritetinius klausimus, vienas kurių yra Britanijoje gyvenančių 3 mln. ES piliečių ir vieno milijono skirtingose Bendrijos šalyse įsikūrusių britų teisės po 2019 metų kovo, kai Jungtinė Karalystė oficialiai pasitrauks iš ES.

Susirūpinusieji dėl savo likimo po „Brexit“ tvirtina, kad politikai šiais ES ir Britanijos piliečiais derybose naudojasi kaip pėstininkais šachmatuose.

Tačiau trečiadienį paskelbtame atvirame laiške ES piliečiams Th. May pareiškė, kad „niekas negali būti toliau nuo tiesos“.

Jungtinė Karalystė ir ES yra „per pasiekiamą atstumą“ nuo susitarimo dėl piliečių teisių, nurodė ji.

„Jungtinėje Karalystėje savo gyvenimą susikūrę ES piliečiai įnešė didelį indėlį į mūsų šalį, – rašė premjerė. – Mes norime, kad jie ir jų šeimos liktų. Aiškiau pasakyti neįmanoma“.

Pasak Th. May, ES piliečių registravimui Jungtinės Karalystės gyventojais bus sukurtas „supaprastintas skaitmeninis procesas“, prižiūrimas pačių Bendrijos piliečių.

ES lyderiai, tarp jų Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, laukia, kada britų vyriausybė pateiks daugiau savo pasiūlymų detalių.

Viršūnių susitikimo išvakarėse D. Tuskas sakė, kad norint iki metų pabaigos užbaigti pirmąjį derybų etapą, Th. May privalo paversti savo vyriausybės ketinimus konkrečiais derybiniais pasiūlymais.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad vis dar įmanoma užbaigti pirmąjį (derybų) etapą gruodį, bet tam, tiesą sakant, mums reikia konkretesnių pasiūlymų iš britų“, – sakė D. Tuskas.

ES nenori išplėsti derybų iki jos būsimų santykių su Britanija, kol nėra „pakankamos pažangos“ trimis pagrindiniais klausimais: dėl piliečių teisių, Airijos Respublikos sausumos sienos su JK priklausančia Šiaurės Airija ir Britanijos finansinių įsipareigojimų Bendrijai.

Vienas derybų kliuvinių – pinigų suma, kurią, ES teigimu, Britanija turi sumokėti už įsipareigojimus, prisiimtus būnant Bendrijos nare. Londonas siūlosi apmokėti 20 mlrd. eurų sąskaitą, tačiau likusios ES narės tvirtina, kad suma turėtų siekti mažiausiai 50 mlrd. eurų.

Paklausus, ar 20 mlrd. eurų yra „skatikai“, palyginus su Jungtinės Karalystės skola Bendrijai, D. Tuskas atsakė: „Gyvenime nesu matęs 20 mlrd. skatikų“.

Th. May ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pirmadienį susitarė „sparčiau“ derinti „Brexit“ sutartį. Tuo tarpu D. Tuskas pažadėjo kitų ES šalių lyderiams pasakyti, kad net ir gruodžio mėnesio terminas prioritetiniams klausimams išspręsti yra labai artimas.

„Nesitikiu jokio proveržio, – pareiškė D. Tuskas. – Mums reikia tikrai sunkiai dirbti nuo spalio iki gruodžio mėnesio, kad galėtumėme užbaigti vadinamąjį pirmąjį (derybų) etapą ir pradėti derybas dėl mūsų būsimų santykių su JK“.

Nors 2016 metų birželio mėnesio referendumas dėl Britanijos pasitraukimo iš ES sukėlė politinį chaosą Londone, kitos ES šalys jau atsigauna nuo netikėtų referendumo rezultatų pirmojo smūgio ir derybose stovi išvien.

Siekdama palaikymo Londono siekiui pradėti derybas dėl būsimų jo santykių su Bendrija Th. May asmeniškai vyko susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu).

Tačiau 27 ES šalių lyderiai turėtų laikytis bendros pozicijos dėl prekybos su JK santykių po „Brexit“. Derybos dėl jų galėtų prasidėti gruodžio pabaigoje.

Britanija iš ES turėtų išstoti 2019 metų kovą, tačiau pareigūnai sako, kad derybas privaloma užbaigti iki 2018 metų lapkričio, kad ES nacionaliniai parlamentai turėtų laiko ratifikuoti „Brexit“ sutartį.

BNS inf.

Raktažodžiai: BrexitAnglija

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai