Rugsėjo 19, 2016
Rinkimams artėjant: debatuose Londone Lietuvos politikai žadėjo apygardas ir dvigubą pilietybę

Siekiant paskatinti išeivius balsuoti artėjančiuose seimo rinkimuose bei suteikti jiems šansą iš arti susipažinti su politikais Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjunga (JKLJS) kartu su partneriais Londono universitete surengė Lietuvos politinių jėgų atstovų debatus.

Paskelbus žinią apie renginį, visos 300 vietų buvo rezervuotos, o nepatekę į Darvino salę žmonės, juos galėjo stebėti gyvai internetu. Šia galimybe aktyviai pasinaudojo pasaulio lietuviai – klausimų sulaukta iš JAV, Olandijos ir Norvegijos. Debatų metu didelis dėmesys skirtas užsienio lietuvių problemų aptarimui.

„Didžiulis susidomėjusiųjų skaičius tik įrodė, jog politiniai debatai čia reikalingi, o vietos lietuviai, ir ypač jaunimas, yra politiškai aktyvūs, neatitrūkę nuo Lietuvos aktualijų. Susirinkusiems buvo svarbu išgirsti, ką planuoja Lietuvos politikai „Brexit“ akivaizdoje, ar vyksta pasiruošimas deryboms mūsų tautiečių statuso klausimu. Maža to, Britanijai išstojus iš ES, ir lietuviams galimai netekus dalies savo teisių, dvigubos pilietybės klausimas yra dar opesnis, tačiau vieningo partijų susitarimo, kaip šią problemą spręsti: referendumu, ar naujomis įstatymų formuluotėmis, taip ir neišgirdome” – sakė pagrindinė renginio organizatorė, JKLJS prezidentė Laura Hanning Scarborough.

Pirmoje dalyje Edmundo Jakilaičio vedamuose debatuose dalyvavo ir į šiuos bei kitus rūpimus klausimus atsakinėjo net penki Naujamiesčio vienmandatės apygardos, kuriai priskiriami visi užsienyje balsuojantys rinkėjai, kandidatai. Pagal apklausą, juose geriausiai pasirodė LŽVP atstovė Dovilė Šakalienė, užsienio lietuviams pasiūliusi net dvi apygardas seime ir tarptautinį viešojo sektoriaus auditą.

Didelio palaikymo taip pat sulaukė ir TS-LKD kandidatas Žygimantas Pavilionis išdėstęs galimą Lietuvos Brexit derybinę strategiją. Jo nuomone, svarbu iš anksto įtvirtinti Lietuvos poziciją, apsaugančią mūsų piliečių teises ES viduje ir užtikrinti galimybę toliau derėtis su Britanija dėl dvišalių sutarčių, jei naujas ES-JK susitarimas netenkins Lietuvos poreikių.

Surinkęs 42 proc. balsų partijų lyderių debatus Londone laimėjo Remigijus Šimašius, išskyręs Liberalų Sąjūdžio ideologinį nuoseklumą, kuris leidžia atstovauti žmogaus teises ir laisves – tiek ekonomines, tiek bet kurias kitas.

Gabrielius Lansbergis, kalbėjes apie požiūrių partijoje demokratiją, investicijų pritraukimą ir ne kartą diasporą kvietęs grįžti į Lietuvą liko antras, surinkęs 26 proc. balsų. A. Zuokas (Laisvės sąjunga), akcentavęs pajamų didinimą ir G. Paluckas (Socialdemokratų partija) – verslo aplinkos gerinimą bei demografines problemas surinko po 8 proc., A. Paulauskas (Darbo partija)  – pasisakęs vidaus ir išorės saugumo klausimu surinko 5 proc. Likę 5 proc. balsavusių savo apsisprendimo dar nežino.

„Debatuose paliestos temos yra svarbios Jungtinės Karalystės lietuviams. Ypač dabar, kai priešaky laukia vis dar neaiškus „Brexit“ procesas. Lietuvai tai puikus šansas prisitraukti talentų, verslų, investicijų, tačiau reikia padirbėti. Puiku, kad turime naują darbo kodeksą, bet to neužtenka. Reikia skatinti smulkiojo verslo plėtrą. Mums visiems rūpi Lietuva ir jos piliečių gerovė, kur jie begyventų“ – sakė viena iš renginio organizatorių Lietuvos prekybos rūmų Jungtinėje Karalystėje (LCCUK) viceprezidentė Dovilė Mockuvienė.

E. Jakilaičio vertinimu buvo labai neprasti debatai, jis pasidžiaugė, kad atvažavo didžiųjų partijų lyderiai. Žurnalisto manymu, šie debatai buvo svarbesni opozicijai, nes susirinkusi auditorija buvo jaunesnė.

Paklaustas, ar kandidatai į Londono debatus atvyko pasiruošę, Edmundas atsakė – taip, vieni geriau, kiti blogiau, gal daugiau išskyrė A.Zuokas, kuris buvo parengęs partijų susitarimo dėl dvigubos pilietybės dokumentus. Žurnalistas džiaugėsi, kad JK lietuviai skiria dėmesio tokioms visuomeninėms veikloms, kaip ši. Debatus stebėjusi pilnutėlė universiteto auditorija parodė, kad šie debatai buvo sėkmingas renginys.

Tikimasi, jog debatai dar labiau padidins JK lietuvių susidomėjimą spalio 9 dieną vyksiančiais Lietuvos seimo rinkimais ir dalyvauti juose ryšis kur kas daugiau tautiečių nei iki šiol.

„Kaip ir visos lietuvių bendruomenės visame pasaulyje, mes aktyviai raginame registruotis balsavimui užsienyje  ateinančiuose rinkimuose ir išreikšti juose savo valią. Nuo mūsų balsų gali daug kas priklausyti Lietuvoje“, – sakė Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Per praėjusius seimo rinkimus JK gyvenantys lietuviai balsavo aktyviausiai tarp balsavusiųjų užsienyje: ne Lietuvoje iš viso balsavo per 17 tūkst. piliečių, 4,2 tūkst., iš jų valią pareiškė Jungtinėje Karalystėje. Manoma, kad šiemet savo balsus ambasadoje Londone pareikš dar daugiau tautiečių.

Registruotis balsuoti užsienyje Jungtinės Karalystės lietuviai internetu gali iki spalio 3-iosios.

Raktažodžiai: PolitikaLietuvaJKLJSDviguba pilietybėSeimo rinkimai

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai