Rugpjūčio 1, 2017
Prezidentė įteikė skiriamuosius raštus ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje Renatui Norkui
Prezidentė įteikė skiriamuosius raštus ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje Renatui Norkui. © Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė skiriamuosius raštus nepaprastajam ir įgaliotajam šalies ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje Renatui Norkui. 

Prezidentė pabrėžė, jog Lietuvai svarbu išsaugoti glaudžius saugumo, ekonominius ir žmogiškuosius ryšius su Jungtine Karalsyte, net ir šiai šaliai pasitraukus iš Europos Sąjungos. Jungtinė Karalystė yra artima ir patikima NATO sąjungininkė, ženkliai prisidedanti prie Baltijos šalių saugumo. Ši šalis prisiėmė atsakomybę vadovauti tarptautiniam NATO batalionui Estijoje, jos kariai ir karinis laivynas ne kartą dalyvavo karinėse pratybose regione. 

Vykstant „Brexit“ procesui, būtinas ir itin aktyvus ambasados bendradarbiavimas su JK gyvenančiais lietuviais. Diplomatų pareiga – laiku informuoti apie žmonių laukiančius pasikeitimus ir  padėti įveikti gyventojams bei verslui kylančias kliūtis. 

Prezidentė taip pat akcentavo, jog Lietuvos žmonėms, besidomintiems galimybėmis sugrįžti namo, būtina padėti – pristatyti visas galimybes, teikti pagalbą konsuliniais klausimais, skleisti sėkmės istorijas. Ambasada taip pat turi stiprinti JK gyvenančių lietuvių ryšį su tėvyne, skatinti lietuvių bendruomenių ryšius.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus. Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus.

Lietuvai reikšmingas ir ekonominis bendradarbiaviams su Jungtine Karalyste. Tai – 7 didžiausia mūsų šalies eksporto rinka, todėl ambasada turi padėti lietuvos verslui stiprinti savo pozicijas Jungtinėje Karalystėje, pristatyti investicines galimybes šios šalies verslui Lietuvoje. 

Ambasadorius yra dirbęs Lietuvos atstovybėje NATO ir ambasadoje JAV, 2004 – 2008 m. ėjo Krašto apsaugos ministerijos viceministro pareigas, vėliau buvo šalies ambasadoriumi Vienoje prie ESBO, pirmininkavo ESBO nuolatinei tarybai, ėjo Lietuvos ambasadoriaus Rusijoje pareigas. Prieš paskyrimą diplomatas dirbo Užsienio reikalų ministerijos Transatlantinių santykių ir saugumo politikos departamento vadovu.

www.lrp.lt inf.

Raktažodžiai:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai