Rugsėjo 4, 2017
Pirmą kartą Didžiojoje Britanijoje streikuos „McDonald's“ darbuotojai

„McDonald's“ darbuotojai Didžiojoje Britanijoje rengiasi streikui, kuris bus pirmasis nuo 1974 metų, kuomet didžiausias pasaulyje greitojo maitinimo restoranų tinklas pradėjo veikti šioje šalyje.

Darbuotojai protestuos prieš mažą darbo užmokestį ir darbo garantijų nebuvimą, rašo britų leidinys „The Guardian“.

Pirmadienį streike dalyvaus keturiasdešimt dviejų „McDonald's“ restoranų – Kembridže ir viename Londono priemiestyje – darbuotojų.

Pasak BFAWU, vienos seniausių Didžiosios Britanijos profsąjungų, „McDonald's“ darbuotojai reikalauja, kad jų darbo užmokestis būtų padidintas bent iki 10 svarų (13 JAV dolerių) už valandą. Jie taip pat nori tikrumo dėl darbo laiko ir siekia, kad būtų pripažinta jų narystė profsąjungoje.

„McDonald‘s“ Didžiojoje Britanijoje aktyviai naudoja darbo sutartis, kuriose nenurodomas minimalus darbo laikas: tokios sutartys sudarytos su beveik 83 tūkst. darbuotojų, o tai sudaro tris ketvirtadalius restoranų tinklo darbo jėgos šioje šalyje. Dėl tokių sutarčių darbdavys gali lanksčiau valdyti savo darbo jėgą, tačiau atsiranda ir galimybių piktnaudžiavimui bei darbuotojų išnaudojimui.

Pasak vieno iš streiko dalyvių, pagal tokią sutartį jam mokama po 7,6 svaro už valandą ir jis vidutiniškai dirba 35 valandas per savaitę, tačiau uždirbamos sumos jam vos užtenka pragyvenimui, nors jis ir gali nemokamai valgyti „McDonald‘s“.

Apie paramą streikuotojams jau pareiškė leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas).

Tuo tarpu „McDonald‘s“ teigia, kad streikuotojų skaičius, palyginti su bendra darbo jėga, yra pernelyg menkas, todėl ginčas bus nagrinėjamas vidaus tvarka.

Įmonės duomenimis, Didžiojoje Britanijoje veikia 1,249 tūkst. „McDonald‘s“ restoranų, kuriuose dirba apie 115 tūkst. žmonių. „McDonald‘s“ tvirtina, kad 86 proc. šių darbuotojų patys sutiko sudaryti darbo sutartis, kuriose nenurodomas minimalus darbo laikas.

BNS inf.

Raktažodžiai: Darbas AnglijojeDarbas LondoneAnglija

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta