Rugpjūčio 24, 2017
Paskutinis šansas pamatyti. Selfių menas - nuo Rembranto iki šių dienų
Tekstas ir foto: DOVILĖ ILEVIČIŪTĖ 1

Jei nebuvote šioje parodoje – turite laiko tai padaryti iki rugsėjo 6 dienos, 2017, nes dėl nežmoniško populiarumo ji pratęsta dar kelioms savaitėms. Pasiruoškite mobiliuosius, selfių lazdas, fotoaparatus ir selfinkitės iki soties, nes apie tai ji ir yra – apie selfius arba asmenukes, kaip verčiama lietuviškai.

"Selfie to Self-Expression" pavadinta paroda Saatchi galerijoje pasakoja apie šį meną, tapusį mūsų kasdienybės dalimi.

Nuo skausmingais išgyvenimais persmelktų Frida Kahlo autoportretų, kruopščių Rembranto, Picasso ar Van Gogo kūrinių iki, žinoma, šių dienų selfių karalienės Kim Kardashian, Holivudo žvaigždžių ir netgi beždžionės iš tolimų Indonezijos salų.

Pasak parodos kuratorių, žvelgiant šimtus metų atgal, tik talentingi menininkai turėjo įgūdžius, medžiagas, įrankius leidžiančius jiems kurti autoportretus. Šiandien tai gali padaryti netgi mano penkerių dukterėčia. Tačiau fotografuoti save nėra jau tokia naujovė kaip atrodo. Galerijoje išvysite Stanley Kubrick ir George Harrison asmenukes. Taip pat seniausia asmenuke laikoma 1920-ųjų trijų vyriškių fotografiją: šie skrybėlėti Niujorko džentelmenai žaismingai selfinasi laikraščio dydžio fotoaparatu. Jie tikriausiai neįsivaizdavo, kad ateityje asmenukių bus milijonai. Ir ne tik šelmiškų, bet ir kvapą gniaužiančių ar net pavojingų: parodoje išvysite asmenukes žvelgiant nuo dangoraižio krašto, bėgant nuo tornado ar įpykusio buliaus, po vandeniu, danguje, vonioje – kur tik įkvėpimas ar momentas pagauna.

Saatchi selfių paradą galima pavadinti tuštybės muge, tačiau tai neabejotinai atspindi šių dienų aktualijas – liūdnas ir linksmas akimirkas. Savotiškas menas. Patinka jis ar ne, kiekvieno skonio reikalas.

Aplankyti tikrai verta, įėjimas nemokamas, o vaizdų prisižiūrėsite neįkainojamų. Selfie to Self-Expression, Saatchi Gallery, Duke of York's HQ, King's Road, Londonas SW3 4RY. Iki rugsėjo 9 d., 2017.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai