Balandžio 5, 2018
Nusipelnę lietuviai bus įamžinti proginiuose pašto ženkluose
Olimpinė plaukimo čempionė Rūta Meilutytė. © Foto: www.4000000.lt.

Išaiškėjo pirmieji 16 iš 100 žmonių, kurių atvaizdai atsidurs ant specialaus Lietuvos pašto leidžiamo pašto ženklų bloko „Pasaulio Lietuva“. Tarp jų – menininkas Jonas Mekas, olimpinė plaukimo čempionė Rūta Meilutytė, muzikantas Jurgis Didžiulis. Vis tik daugiausiai – net 80 – vietų ant pašto ženklo rezervuota paprastiems žmonėms – tiems, kurie įdės daugiausiai pastangų pakviesti visame pasaulyje gyvenančius lietuvius šimtmečio „Tautiškai giesmei“. Kas tie žmonės, išaiškės pasibaigus konkursui, kuris svetainėje www.4000000.lt vyks dar dvi savaites.   

„Drąsi idėja, kad lietuvių pasaulyje gali būti 4 milijonai, pamažu prigyja visuomenės sąmonėje. Tačiau vien idėjos negana. Turime šansą pirmą kartą istorijoje realiai tuo įsitikinti ir tam reikia, kad kiekvienas iš mūsų pakviestų užsienyje gyvenantį pažįstamą lietuvį jungtis bendrai „Tautiškai giesmei“ liepos 6-ąją. Galbūt šis kvietimas – tai geriausia, ką galite padovanoti Lietuvai 100-mečio proga,“ - sakė Raimundas Daubaras, iniciatyvos „Lietuva 4.000.000” vadovas ir pašto ženklo konkurso organizatorius. Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai ant pašto ženklo bus įamžintos ne istorinės asmenybės, o žmonės, kurie telkia ir suburia pasaulio Lietuvą dabar.  

„Įsivaizduokite, kad siųsdami linkėjimus draugams ir artimiesiems, ant voko ar siuntinio galėsite užklijuoti pašto ženklą su savo ar savo draugo atvaizdu – juk niekas nebus tokio regėjęs! Netrukus tai bus įmanoma, ir kol konkursas tebevyksta, raginame nepražiopsoti kartą per šimtmetį pasitaikančios progos – įsiamžinti unikaliuose pašto ženkluose, – sakė Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė. 

Specialiai šio pašto ženklo leidybai suburtai komisijai, sudarytai daugiausiai iš visuomeninių pasaulio lietuvių organizacijų atstovų, patikėta išrinkti 20 žmonių, kurie ant pašto ženklo patekti nusipelnė savo kasdieniu darbu pasaulio Lietuvos labui. Likę 80 žmonių paaiškės balandžio 15-ąją, pasibaigus konkursui www.4000000.lt.   

Pirmojo komisijos balsavimo metu buvo atrinkta 16 asmenybių. Už nuopelnus telkiant pasaulio Lietuvą komisija vienbalsiai nubalsavo už prof. Algirdą Avižienį – pasaulinio garso informatikos mokslų daktarą, aktyviai veikusį ir JAV lietuvių bendruomenės veikloje. Taip pat ant pašto ženklo jau po pirmojo komisijos balsavimo pateko:

1. buvęs Bogotos meras Antanas Mockus, 
2. menininkas Jonas Mekas, 
3. rašytoja Rūta Šepetys, 
4. poetas Tomas Venclova, 
5. arkivyskupas Gintaras Grušas, 
6. dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, 
7. LR Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas, JAV lietuvių bendruomenės aktyvistas Rimvydas Baltaduonis,
8. pasaulio Lietuvos tyrinėtojas, istorikas hab.dr. Egidijus Aleksandravičius,
9. muzikantas ir visuomenės veikėjas Jurgis Didžiulis, 
10. olimpinė plaukimo čempionė Rūta Meilutytė, 
11. aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas, kunigas Antanas Saulaitis,
12. aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas Rimas Domanskis, 
13. Čikagoje Lietuvių kultūros muziejų įkūręs Stanley Balzekas Jr., 
14. dailininkas Samuelis Bakas, 
15. Jeilio universiteto profesorius ir Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Šileris. 

„Mes visi kartu kuriame ir atstovaujame Lietuvą, nesvarbu, kur gyvename, ir net kartais nesvarbu, kokią pilietybę turime. Esame kaip vienos mamos vaikai, kurios vardas Lietuva. Kiekvienas iš mūsų turime prisidėti prie to, kad mažintume atskirtį tarp lietuvių, gyvenančių čia ir ten, nes kiekvienas esame svarbus ir reikalingas modernios ir globalios Lietuvos kūrime“, - sakė komisijos narė, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke. 

Antrasis balsavimo turas komisijai nusimato dar sudėtingesnis, mat iš 13 asmenybių, kurioms šiek tiek pritrūko balų, teks išrinkti vos keturis. Tarp pretendentų – dainininkas Andrius Mamontovas, verslininkas ir visuomenininkas Vladas Lašas, kulinarė Beata Nicholson, Arvydas Sabonis bei daug kitų lietuvių, savo veikla tiesiogiai ar netiesiogiai prisidedančių prie pasaulio Lietuvos gyvavimo.

Konkurso komisiją sudaro Marijus Gudynas (URM Užsienio lietuvių departamento direktorius), Kotryna Stankutė („Global Lithuanian Leaders“ vadovė), Dalia Henkė (Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė), Vladas Oleinikovas (Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkas), Ričardas Degutis (LR susisiekimo viceministras, Pašto ženklų leidybos komisijos pirmininkas), Asta Sungailienė (Lietuvos pašto generalinė direktorė), Ieva Davydenko (iniciatyvos „Lietuva 4.000.000“ atstovė). 

Pašto ženklų bloko „Pasaulio Lietuva“ konkursą organizuoja iniciatyva „Lietuva 4.000.000”, o jį dar šiemet išleis Lietuvos paštas. 

Raktažodžiai: LietuvaPasaulio lietuviai

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai