Vasario 5, 2017
Lietuviškos klinikos Londone gydytoja: Moterys, nebijokite kreiptis į ginekologą!
„Baltic Medical Centre“ gydytoja ginekologė Renata Karalienė.

Šiais laikais moterys gyvena aktyvų socialinį gyvenimą, visavertį šeimos gyvenimą mėgina suderinti su karjera ir neretai pamiršta pasirūpinti savimi. Vizitas pas gydytoją dažniausiai atidedamas iki paskutinės minutės, ir į medikus kreipiamasi tik tada, kai atsiranda neraminantys simptomai, skausmas sukeliantis nemalonius pojūčius, sutrikdomas įprastinis gyvenimo ritmas.

Apie tai, kokių moters sveikatos sutrikimų negalima ignoruoti ir kaip įveikti baimę tikrintis pas gydytoją, kalbamės su „Baltic Medical Centre“ gydytoja ginekologe Renata Karaliene.

- Kada moterys kreipiasi į jus dažniausiai?

Moterys kreipiasi į mus įvairiais savo gyvenimo tarpsniais ir dėl įvairių priežasčių: dėl skausmų dubens srityje, prieš planuodamos nėštumą, esant mėnesinių ciklo sutrikimams, jei negali susilaukti vaikų ir t.t.

Vienos jų nori paslaugų greitai ir be eilių, kitos jaučiasi ramiau ir užtikrinčiau, kai gali išsiaiškinti savo problemą gimtąja kalba. Kai kurios jų ateina tiesiog antros nuomonės.

- Kokių simptomų negalima ignoruoti ir reikia kreiptis nedelsiant?

Siūlau nedelsti, jei skausmas dubens srityje yra pasikartojantis, trunkantis ilgiau nei dvi dienas. Skausmas pilvo apačioje prieš menstruacijas ar jų metu yra normalus reiškinys, tačiau skausmas kitu periodu turėtų kelti nerimą. Jei randamos miomos, endometriozė, polipai, tuomet pacientę gali tekti nukreipti operaciniam gydymui. Tokiais atvejais pacientę siunčiame gydytis į NHS arba į Lietuvą, priklausomai nuo to, ko ji pageidauja. Už operaciją Lietuvoje pagal ES direktyvą galima susigrąžinti pinigus iš NHS. „Baltic Medical Centre“ yra „Northway“ medicinos centrų Lietuvoje padalinys, todėl kartu su kolegomis pacientėms galime pasiūlyti platų paslaugų spektrą.

Būtina kreiptis į ginekologą ir esant menstruacijų ciklo sutrikimams, atsiradus nemaloniems pojūčiams lytinių organų srityje (niežuliui, perštėjimui), pasikeitus išskyrų spalvai, kvapui, gausumui, atsiradus pakitimų išoriniuose lytiniuose organuose (pūslelėms, karputėms, patinimui ir pan.)

Su ginekologu rekomenduoju pasitarti ir planuojant nėštumą, taip pat renkantis kontracepcijos būdą.

Noriu pabrėžti, kad nepageidaujamo nėštumo nutraukimas žaloja tiek fizinę, tiek psichinę moters sveikatą. Todėl labai kviečiu moteris planuoti savo lytinį gyvenimą atsakingai.

- Kuomet reikėtų sunerimti, jei moteriai nepavyksta pastoti?

Jei moteris iki 35 metų, turėdama reguliarius lytinius santykius ir nenaudodama apsaugos priemonių per metus negali pastoti, reikėtų susirūpinti dėl vaisingumo. Vyresnės, nei 35 metų moterys, nepastojusios per pusę metų, turėtų kreiptis į vaisingumo specialistą. Kuo vyresnė moteris, tuo mažesnė tikimybė susilaukti vaikų, todėl laikas šiuo atveju yra kritiškai svarbus. Vienas svarbiausių moterų rodiklių vaisingumui nustatyti - AMH (antimiulerinis hormonas) tyrimas, atliekamas iš kraujo mėginio. Pagal jo rodiklį galima išsiaiškinti moters kiaušidžių rezervą ir pastojimo galimybę.

Tačiau moteriai sunkumų pastoti kelia ne tik amžius, bet ir anksčiau persirgtos dubens organų ligos, uždegimai, endometriozė, hormonų pakitimai ir kt. Nustačius priežastį, lengviau parinkti tinkamą nevaisingumo gydymą.

Beje, iš mūsų klinikos darbo praktikos net 43% procentai nevaisingumo priežasčių sudaro vyro spermos pakitimai. Todėl nevaisingumą tiriame kompleksiškai – kviečiame atvykti abu partnerius.

Vyrams atliekama spermograma, moterims tiriamas kraujyje esančių reprodukcinių hormonų kiekis, skydliaukės patologija, kiaušintakių pratekamumas.

Apie 10%-20% sudaro neaiškios kilmės nevaisingumas, kuomet priežasties, kodėl pora nesusilaukia vaikų, nustatyti nepavyksta.

Nevaisingumas gali būti gydomas medikamentiniu, operaciniu būdu, o nepavykus – taikomos pagalbinio apvaisinimo procedūros.

Kai kuriais atvejais pastoti pavyksta tiesiog atsipalaidavus, nustojus planuoti nėštumą. Stresas, intensyvus vaisingų dienų skaičiavimas ir nuolatinis minčių sutelkimas į tai, kaip kuo greičiau susilaukti kūdikio, ne padidina pastojimo tikimybę, o, atvirkščiai,  ją sumažina.

- Nereta moteris bent kartą gyvenime yra patyrusi mėnesinių ciklo sutrikimus. Ar visais atvejais reikia dėl to susirūpinti?

Mėnesinės gali išnykti dėl patiriamo streso, pavyzdžiui, pasikeitus gyvenamajai aplinkai, pasiekus aukščiausią karjeros lygį ar studentėms dėl prasidėjusių egzaminų. Mėnesinės kartais išnyksta, kai moteris pradeda drastiškus gyvenimo pokyčius: meta svorį, kasdien ir intensyviai sportuoja.

Sugrįžus prie įprastinio gyvenimo ritmo arba organizmui prisitaikius prie, pavyzdžiui, naujos gyvenamosios, darbo aplinkos, mėnesinių ciklas gali susireguliuoti savaime.

Mėnesinių ciklas gali sutrikti dėl hormoninių pakitimų. Šie pakitimai išaiškinami atlikus hormonų tyrimus iš kraujo. Hormonų pakitimai gydomi kontraceptikais, hormonų terapija.

Jei mėnesinės tapo gausesnės ar dažnesnės, nei buvo įprasta, tai taip pat nėra normalu. Tai gali tapti įvairių ginekologinių ligų priežastimi.

Taigi kiekvieną atvejį reikia tirti individualiai. Žinoma, sutrikus ciklui, pravartu pasitikrinti dėl galimo nėštumo. Mėnesinės visiškai dingsta 45-55 metų moterims.

- Turbūt dažnai susiduriate su situacija, kai moteris į jūsų kabinetą įžengia baimės kupinomis akimis?

Mane kaskart aplanko malonus jausmas, kai pacientė ateina įsitempusi, o išeina su šypsena, atsipalaidavusi. Visados stengiuosi sumažinti įtampą, nuraminti, kad pacientė jaustųsi komfortiškai.

Tačiau visiškai suprantu ir tas moteris, kurioms vizitas pas gydytoją ginekologą nėra malonus. Apskritai, į gydytoją dažniausiai kreipiamės, kai turime sveikatos negalavimų, o tai sukelia papildomo nerimo, baimės, įtampos. Tai normalus jausmas. Juo labiau, kai tai liečia intymius dalykus.

Noriu priminti, jog mes esame ne teisėjai, o pagalbininkai. Mes sprendžiame žmonių sveikatos problemas, galvojame, kaip padėti, stengiamės nuraminti, padrąsinti.

- Kas dar svarbu jūsų darbe?

Atvirumas, sąžiningumas – tai principai, kurių visados laikausi.

Geriausi rezultatai tada, kai atsiranda ryšys su paciente, kai ji ir gydytojas tampa viena komanda.

Todėl raginu neslėpti savo negalavimų ar rūpimų klausimų – kuo daugiau informacijos gydytojas gaus iš jūsų, tuo jam lengviau bus nustatyti ligą, paskirti efektyviausią gydymą. O kartais užtenka tiesiog gydytojo patarimo, kad nebeliktų ilgą laiką neraminusių problemų.

Baltic Medical Centre
Unit 121, Meridian Pl, Canary Wharf, Londonas E14 9FE
Artimiausia stotis: South Quay
T: 020 7515 2714
www.balticmedicalcentre.co.uk

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai