Rugsėjo 17, 2017
Maži savaitgalio nuotykiai. Pasivaikšiojimai po Anglijos kaimus (visi lengvai pasiekiami iš Londono)
LAURA STRAZDAITĖ, Dolce Vita by Laura blogo autorė
Henley on Thames.

Vienas gyvenimo mieste privalumų yra tas, kad gali iš jo lengvai ištrūkti. Kartais žmonių, triukšmo, mašinų, skubėjimo tampa per daug. O ypač tomis melanholiškomis rudens dienomis, kada saulė nušviečia spalvotus lapus. Tiesa jų per metus nebūna tiek daug, todėl dar labiau norisi kuo smagiau išnaudoti kiekvieną saulės spindulėlį. 

Dienai pabėgti iš Londono labai paprasta, tereikia anksčiau atsikelti ir sėsti į traukinį. Valandos kelionės atstumu yra daugybė gražių vietų pasivaikščiojimams gamtoje. Šiam tikslui neprilygstama ir labai rekomenduojama knyga Time Out Country Walks. Joje pateikiami 52 maršrutai kiekvienai metų savaitei. Taip pat galima įsigyti ir antrą dalį, kur laukia dar tiek pat idėjų. Visą informaciją rasite puslapyje www.walkingclub.org.uk. 

Pradžiai siūlau mano pačios 10 išbandytų ir išvaikščiotų maršrutų, kurie paprastą savaitgalį pavers mažu nuotykiu. Juk tam, kad pabėgti nuo kasdienybės nebūtina belstis į kitą pasaulio kraštą ar leisti krūvos pinigų. Tereikia pakeisti aplinką.  

Visos išvykos suplanuotos taip, kad atstumą būtų galima įveikti per dieną. Pusiaukelėje visuomet pažymėtas pub’as (baras) pietums, kas viena geriausių kelionės dalių. Mažų kaimelių pub’ai labai jaukūs, maistas ten be abejo kaimiškai sotus (kas tikrai aktualu po pusės dienos vaikščiojimo). Be to, dažnai yra maži ir jaukūs sodeliai lauke. Man Anglijos kaimas visada asocijuojasi su rūgštoku obuolių  sidru, kurio rūšių rasite įvairiausių, kaip ir alaus. Maršruto pabaigoje rekomenduoju arbatines ar kavines, kur galima prisėsti ir paskanauti pyrago. Bent jau tada, kai dar yra laiko iki traukinio. Tiesa, turiu pastebėti kad sekmadieniais traukiniai ne visur važiuoja arba važiuoja retai. Kartais traukinio tenka laukti 2 valandas. Nebloga mintis yra planuoti ir skaičiuoti laiką. Deja, praktikoje tai sunkiai veikia, nes dažnai bandydama suspėti į traukinį pasiklysdavau, stresuodavau ir pavėluodavau vos 15 minučių. Todėl telikdavo atsipalaiduoti ir mėgautis papildoma doze gamtos ir arbatos. 

10 Idėjų dienos žygiams: 

1. Iš Sunningdale į Windsor (aplankant Virginia Waters). 16 km. Ėjimo laikas 4 valandos, visos išvykos laikas 8 valandos. Traukinys važiuoja iš Waterloo į Sunningdale. Atgal iš Windsor galima grįžti į Waterloo arba į Paddington.
Nuostabu pavasarį, kai žydi rododendrai gegužę ar birželį, bet nemažiau gražu ir rudenį. Iš pradžių reikia praeiti per Coworth parką su polo laukais. Jei pasiseks galbūt net pamatysite polo treniruotes. Vėliau pasieksite Virginia Waters su įspūdingais gėlynais, upeliais, ežerėliais ir vandens lelijomis. Paskutinė kelio atkarpa eina per parką su besiganančiais elniais link Windsoro pilies.

 

2. Iš Winchelsea į Hastings. 20 km. Ėjimo laikas 6 valandos, visos išvykos laikas apie 12 valandų. Traukinys važiuoja iš Waterloo į Winchelsea.
Hastings maršrutas yra vienas sunkiausių, nes reikia kelis kartus kopti į be galo stačias uolas, leistis ir vėl kopti. Tačiau toks vargas apdovanoja nuostabiais vaizdais, todėl galima pakentėti ir šiek tiek pasportuoti. Vieno nusileidimo apačioje yra atskirtas nudistų paplūdimys, kur mano nuostabai net šaltą ir apsiniaukusią dieną, pučiant atšiauriam vėjui, deginosi žmonės. O šiltesnę dieną galima ir išsimaudyti. Pavasarį miškai žinoma mėlynuoja nuo katilėlių (bluebells).

 

3. Saunderton circular (per West Wycombe). 16 km. Ėjimo laikas 5 valandos. Visos išvykos laikas 9 valandos. Traukinys važiuoja iš Marylebone.
Kalvotas maršrutas per miškus ir jaukius miestelius, kas žinoma reiškia daug gražių vaizdų pakeliui. Galima aplankyti Hughendon Manor senovinį namą. Taip pat West Wycombe uolas.

 

4. Manningtree circular (Constable county). 17.3 km. Ėjimo laikas 5 valandos. Visos išvykos laikas 9.5 valandos. Traukinys važiuoja iš Liverpool stoties.  
Vienas žymesnių Anglijos dailininkų yra John Constable, kuris iš savo meno didelių turtų taip ir nesusikrovė, nes niūrūs peizažai tais laikais nebuvo populiarūs. Dauguma vietų vaizduojamų jo paveiksluose yra Essex’e, o tos apylinkės vadinamos Constable Country. Galima lengvai atsekti vietas, kurios buvo nutapytos, nors kai kurios gerokai pasikeitusios. Tai paprastam pasivaikščiojimui gamtoje suteikia prieskonio, nes tampa žaidimu ‘atpažink paveikslą’. Man pati gražiausia dalis buvo arbatinė ant upės kranto su pro šalį plaukiančiomis valtimis.

 

5. Iš Hassocks į Lewes (South Downs). 18 km. Ėjimo laikas 5.5 valandos. Visos išvykos laikas 9.5 valandos. Traukinys važiuoja iš Victoria ir London Bridge.  
Visas kelias praktiškai eina didele kalvos viršūne. Beveik nėra miškų, kas paprastai tokiems pasivaikščiojimams nebūdinga. Todėl jei užklups lietus nelabai bus kur slėptis. Horizonte matosi jūra bei žaliuojantys slėniai.

6. Iš Seaford į Eastbourne (Seven sisters). 22.3 km. Ėjimo laikas 7 valandos. Visos išvykos laikas 12 valandų. Traukinys važiuoja iš Victoria stoties. 
Tikriausiai žinomiausias ir įspūdingiausias maršrutas. Tačiau kartu ir vienas sunkesnių. Keliauti tenka baltomis uolomis virš žydros jūros. Vaizdas primena tapybos darbus ir tikrai be galo įkvepiantis. Deja, tai viena populiariausių vietovių. Gražiomis dienomis tiesiogine to žodžio prasme tenka brautis pro žmonių minias.

 

7. Henley on Thames circular. 16km. Ėjimo laikas 4.5 valandos. Visos išvykos laikas 8 valandos. Traukinys važiuoja iš Paddington į Henley on Thames. 
Lengvas maršrutas palei upę, jei kartais nesinori klampoti per purvynus ir pievas. Labai patogus, asfaltuotas takelis, kuriuo keliaujant galima gėrėtis valtimis ar netgi irkluotojų lenktynėmis. Atsipalaidavusi mažo miestelio atmosfera į kurią gera niekur neskubant pasinerti bei kartu su vietiniais prisėsti pakrantėje.

 

8. Iš Box Hill į Leatherhead. 11.5 km. Ėjimo laikas 3.5 valandos. Traukinys važiuoja iš Victoria stoties į Box Hill & Westhumble.  
Pagrindinė atrakcija žinoma yra kalva, iškilusi virš jūros lygio 172 metrus.Iš anksto reikia nusiteikti ilgam lipimui aukštyn labai stačiais laiptais. Taip pat reikės pereiti upę akmenimis (kur aš vos nenuslydau į vandenį). Vaizdai pasiekus viršūnę tikrai įspūdingi. Puiki vieta surengti pikniką.

 

9. Iš Ottford į Eynsford (per Shoreham). 14.1 km. Ėjimo laikas 4 valandos. Visos išvykos laikas 8.45 valandos. Traukinys važiuoja iš Victoria stoties.
Šio mano maršruto tikslas buvo levandų laukai, Castle farm ir Hop shop – šeimos verslas. Juos tikrai smagu aplankyti. Galima netgi prisijungti prie grupės ir pasidaryti turą. Geriausia važiuoti Birželio gale/Liepos pradžioje, kai būna pats žydėjimo metas. Rudenėjant galėsite pasigrožėti trimis jaukiais kaimeliais, pilimi bei Eynsfordo viaduku. Pasivaikščiosite palei Darrento upę bei miškus.

10. Iš Effingham į Westhumble. 14.3 km. Ėjimo laikas 4 valandos. Visos išvykos laikas 7.5 valandos. Traukinys važiuoja iš Waterloo arba Victoria į Effingham Junction.
Labai vaizdingas maršrutas. Pakeliui ant kalvos stūkso Polesdey Lacey dvaras, kur dabartinės karalienės mama kažkada leido medaus mėnesį. Dalis kelio eina miškais, kurie kiekvienu metų laiku turi ką pasiūlyti. Pavasarį – mėlynuojančias Bluebells, rudenį  - geltonuojančius lapus. Vėliau žygis apdovanoja įspūdingais vaizdais į slėnyje esantį Dorking. O paskutinė stotelė yra didžiausias Anglijos vynuogynas – Denbies Wine Estate per metus pagaminantis 10% Anglijos vyno produkcijos.

{Patiko straipsnis? Radote naujų idėjų , įkvėpimo, naudingos informacijos? Londonietė nori augti ir jums dovanoti dar daugiau įdomių tekstų . Prisidėkite prie mūsų augimo. Kad ir nupirkdami puodelį kavos. Ačiū !}

KAVA LONDONIETEI {[email protected]}

Londonietei

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai