Vasario 24, 2018
Lietuvos šimtmečio proga mama ir dukra pasidalino įspūdingomis nuotraukomis
DOVILĖ ILEVIČIŪTĖ

Besišypsanti mažoji lietuvaitė žingsniuoja nešina krepšiu gėlių. Tarsi ežeras, vilnijantys javai. Rapsų laukas – tokio ryškaus, beveik neoninio geltonumo. Dailiai išpaišytos medinės trobos langinės.

Tokiomis nuotraukomis atkurtos Lietuvos šimtmečio proga su Londoniete pasidalino Sandra ir jos dukrytė Milana. 

„Šios fotosesijos idėja gimė labai spontaniškai. Pirmuosius dukrytės gyvenimo metus stengiausi ją kuo dažniau įamžinti, kaip ji auga, keičiasi. Taigi, suorganizavome gan nemažai fotosesijų. O vienerių metukų proga norėjau surengti kažką ypatingo, išskirtinio. Tokio, kas jai pačiai būtų gražu, miela pažiūrėti suaugus ir turėtų gilesnę prasmę, primintų apie jos šaknis“, - pasakoja Sandra.

Tautišką kostiumą Sandrą išsinuomavo, o dukrytei teko užsakyti, kad pasiūtų, nes tokių mažų nerasi. Fotosesija vyko Klaipėdos rajone įsikūrusioje etnografinėje kaimo turizmo sodyboje „Gribžė“.

„Tai tikras lietuviškas rojus žemėje. Būtent pamačius šią sodybą kilo mintis, kad Milanytė labai mielai atrodytų su tautiniu kostiumu, - džiaugiasi išradinga mama. - Ji tikriausiai yra mažiausia lietuvaitė, kada nors vilkėjusi tautinį kostiumą, dukrytei tuomet tebuvo metukai ir du mėnesiai. Ši fotosesija mums buvo viena linksmiausių ir įsimintiniausių. Manau nuotraukose atsiskleidžia ir Lietuvos grožis. Juk tikrai - kokia be galo graži yra mūsų Lietuva“.

Kaip rašoma, lietuva.lt, dažnas Lietuvos pilietis mano, kad atkurtos Lietuvos valstybės diena – Kovo 11-oji, tačiau mažai kas žino, jog pirmą kartą Lietuvos valstybė buvo atkurta jau prieš beveik šimtą metų, kai 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba pareiškė, kad „skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis“. Kuo skiriasi dvi Lietuvos Nepriklausomybės dienos – Kovo 11-oji ir Vasario 16-oji?

Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena, o Kovo 11-oji – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena

Prieš beveik šimtą metų pasirašytame valstybės atkūrimo akte šalį atstatanti Lietuvos Taryba pabrėžė, kad atkuriama valstybė nėra nauja, o tik seno valstybingumo tąsa. Svarbu pabrėžti, kad Lietuvos valstybės istorija yra kuriama daugiau nei 1000 metų. Tuo skiriamės nuo kaimyninių Latvijos ir Estijos, kurios 2018 m. paminės savo valstybių įkūrimo šimtmetį. Galime pagrįstai didžiuotis, jog prieš šimtą metų pirmieji ir vieninteliai Baltijos šalyse atkūrėme demokratine santvarka besiremiančią nepriklausomą valstybę.

Skirtingai nei prieš beveik šimtą metų, 1990 m. atkuriant šalies nepriklausomybę, Lietuvos kaip valstybės terminas jau buvo iš esmės aiškus: šalis turėjo konkrečias sienas, patvirtintas tarptautinėmis sutartimis, bei administracinio valdymo tinklą. Kitaip tariant, Kovo 11-osios aktas skelbė šalies nepriklausomybės, o ne pačios valstybės atkūrimo pradžią.

Nuotraukos - Salwa Photography.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai