Liepos 8, 2017
Jokios chemijos. Natūralios namų valymo priemonės
La Pepa Boutique {www.lapepaboutique.com}

Kuomet mano šeima pradėjo praktikuoti sveikesnį gyvenimo būdą, iš namų spintelių pašalinau visus cheminius valiklius. Dauguma jų yra toksiški, o jų sudėtyje esantys pavojingi chemikalai sukelia astmą, vėžį, ardo hormonų sistemą bei sukelia vaisingumo problemų.

Šis gidas padės jums detoksikuoti savo namus – sužinosite apie natūralias ir nepavojingas namų valymo priemones, kurios puikiai veikia. Naudojant natūralias namų valymo priemones ne tik išvengsite sveikatai pavojingų chemikalų, bet ir sutaupysite daug pinigų!

Pavojingi ingredientai

Ekspertų skaičiavimais, mūsų namuose slypi maždaug 62 skirtingi pavojingi chemikalai. Gamintojai teisinasi, jog mažais kiekiais šie chemikalai nėra pavojingi, tačiau niekas nežino, kokį poveikį gali turėti įvairūs cheminiai junginiai (pvz naudojant skirtingus chemikalus turinčius valiklius) ir kokį kiekį jų gauname sudėjus visus cheminius produktus, tokius kaip kosmetika, grožio bei higienos priemonės ir kita.

Gera žinia yra ta, kad ES yra uždraudusi galybę pavojingų ingredientų, kurie vis dar leistini ir plačiai naudojami Amerikoje. Tačiau net ir nepaisant uždraustų ingredientų, lieka daugybė pavojingų chemikalų, kurie ES tebėra naudojami įvairiose valymo priemonėse. Pora jų, kaip pavyzdį paminėjau viršuje, o platesnį sąrašą galite rasti įvairiuose informaciniuose šaltiniuose.

Kaip sumažinti riziką?

Visų pirma naudokite mažiau – mažiau produktų ir rečiau. Antra – pirkite iš patikimų kompanijų bei rinkitės natūralius produktus. Tačiau saugokitės Greenwashing – taip vadinamos klaidinančios informacijos pateikimo, siekiant sukurti teigiamą visuomeninį ar ekologinį veiklos ar prekės įvaizdį. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad net 95 proc rinkoje esančių produktų, kurie bando sukurti ekologinį įvaizdį tokiomis frazėmis kaip “natural”, “biodegradable”, “green” yra visiškai nesaugūs ir nei kiek neekologiški. Pavyzdžiui, produktas, ant kurio rašoma natūralus, gali būti pilnas chemikalų, tiesiog turintis vieną natūralų ingredientą, tad rinkitės atidžiai.

Būtent dėl to, geriausias, saugiausias ir paprasčiausias pasirinkimas yra tiesiog pasigaminti savo valiklį. Yra daugybė natūralių valiklių receptų, tačiau aš naudoju vieną multi purpose valiklį visiems namams – virtuvės paviršiams, kriauklei, voniai, langams. Jį pasigaminti labai lengva, pigu, o ir namų spintelės neapkrautos skirtingais valikliais. Populiarioji valiklių vieta po kriaukle, mano namuose skirta daržovėms laikyti.

Kaip namus valyti saugiai ir natūraliai?

Tam, kad namus išvalytume natūraliai ir lengvai, jums tereikės kelių produktų:

  • Daugkartinio naudojimo butelis su purkštuku
  • Mediniai šepečiai
  • Actas
  • Soda
  • Eteriniai aliejai. Juos galite rinktis kokius tik norite – pagal kvapą ir savybes. Mano mėgstamiausi namų valymui yra citrusiniai kvapai, tokie kaip citrina, apelsinas. Šiuo metu naudoju doTerra eterinius aliejus.

Namų Valymas su Actu ir Soda

Universalus purškiamas valiklis. Daugkartinio naudojimo butelyje su purkštuku sumaišykite vieną trečdalį acto su dviem trečdaliais vandens ir įlašinkite 10 lašų eterinio aliejaus (pavyzdžiui levandų, rozmarino, citrinų, laimo ar apelsino). Prieš kiekvieną naudojimą gerai suplakite.

Su šiuo purškikliu galite valyti visus paviršius ir netgi langus. Kadangi jis yra visiškai natūralus, jis saugus vaikams ir naminiams gyvūnams – jokių chemikalų. Kriauklėms bei vonioms valyti su šiuo purškikliu naudoju sodą. Tiesiog išpurškiu kriauklę purškikliu ir užbarstau soda, tuomet iššveičiu su mediniu šepečiu ir nuvalau. Jeigu paviršiai reikalauja stipresnio valymo, išpurškusi ir ištrynusi šepečiu su soda tiesiog palieku 20 minučių.

Kilimų Valiklis. Sumaišykite 3 puodelius vandes ir ¾ puodelio castile soap ir įlašinkite 10 lašų pipirmėčių eterinio aliejaus. Su drėgna kempine ar šepečiu ištrinkite dėmes, leiskite išdžiūti ir išsiurbkite dulkių siurbliu.

Skalbimo priemonė. Išbandykite mano mylimus soap nuts – tai yra džiovinti Kinietiško muilamedžio vaisiai. Jų galite rasti įvairiose online parduotuvėse, mano mylimiausi yra Living Naturally Soapnuts. Tereikia įdėti keltą džiovintų vaisių į drobinį maišelį ir įdėti į skalbimo mašiną – tuos pačius galima panaudoti iki 5 kartų, o vėliau tiesiog sukompostuoti. Nepamirškite ir ką sugeba actas!

Daugiau  ekologiškų idė​jų rasite bloge La Pepa Boutique: www.lapepaboutique.com

Raktažodžiai:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai