Rugpjūčio 12, 2017
Izraelyje mirė seniausias pasaulyje vyras, būdamas 113 metų

Holokaustą išgyvenęs Yisraelis Kristalas (Jizraelis Kristalas), pernai Guinnesso (Gineso) rekordų knygos pripažintas seniausiu vyru pasaulyje, mirė penktadienį, būdamas 113 metų amžiaus, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Kadangi jis laikėsi žydų religinių apeigų, jo artimųjų nepavyko pasiekti penktadienį vakare, žydų šabo išvakarėse.

„Yisraelis Kristalas ... mirė penktadienį, iki jo 114-ojo gimtadienio likus vienam mėnesiui“, – parašė dienraštis „Haaretz“ savo tinklalapyje.

Naujienų svetainėje „Ynet“ nurodyta, kad tebegyvena du jo vaikai, 9 anūkai ir 32 proanūkiai.

Iš Žarnuvo Lenkijoje kilęs Y.Kristalas gimė 1903 metų rugsėjo 15 dieną, kai iki brolių Wrightų (Raitų) pirmojo lėktuvo skrydžio.

Guinnesso (Gineso) rekordų knyga 2016-ųjų kovą pripažino jį seniausiu pasaulyje vyru; ir jam buvo įteiktas atitinkamas sertifikatas. Rugsėjį jis atšventė savo Bar micvą, pavėlavęs visu 100-u metų. Bar micva, inicijavimo į suaugusiuosius ceremoniją, rengiama 13 metų sulaukusiems žydų berniukams. Y.Kristalas praleido ją, nes vyko Pirmasis pasaulinis karas.

Y.Kristalas pergyveno abu pasaulinius karus ir išgyveno Aušvico koncentracijos stovykloje.

1916 metais Y.Kristalas negalėjo dalyvauti ceremonijoje, nes prieš tris mėnesius buvo mirusi jo motina, o tėvas per Pirmąjį pasaulinį kartą tarnavo Rusijos armijoje.

„Mano tėvas yra religingas ir 100 metų meldžiasi kas rytą, bet jis niekada neturėjo savo Bar micvos“, – sakė jo duktė Shula Koperstoch.

Po Pirmojo pasaulinio karo Y.Kristalas persikėlė į Lodzę, dirbo ten veikusiame šeimos konditerijos fabrikėlyje, susituokė ir susilaukė dviejų vaikų.

Tačiau per Antrojo pasaulinio karo nacių okupaciją miesto žydų rajonas, kuriame jis gyveno, buvo paverstas getu ir Y.Kristalas buvo išsiųstas į Aušvico koncentracijos stovyklą.

Šioje stovykloje nuo 1940 iki 1945 metų mirė ir buvo nužudyta daugiau nei 1,1 mln. Europos žydų.

Stovykloje Y.Kristalas neteko žmonos ir dviejų vaikų, bet pats išgyveno, nors karo pabaigoje svėrė vos 37 kilogramus.

Persikėlęs į Izraelį, kuriame gyvena daugiau nei šešis dešimtmečius, Y.Kristalas dar kartą vedė, susilaukė sūnaus ir dukters, atidarė saldumynų parduotuvę.

BNS inf.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai