Liepos 12, 2017
Išmaniausią pasaulio blenderį sukūrusį lietuvį įkvėpė dukrelės žaislas
NATALIJA VORONINA 1
Millo išradėjas Ruslanas su mylimąja Ieva ir dukrele Kotryna.

Išmaniausiu pasaulio blenderiu vadinamą, tyliai veikiantį ir lengvai valomą maisto bei gėrimų plaktuvą „Millo“ sukūręs ir užpatentavęs lietuvis su komanda prieš mėnesį startavo sutelktinio finansavimo (angl. crowd funding) platformoje „Kickstarter“, kur per 30 dienų sėkmingai pasiekė užsibrėžtą tikslą ir pritraukė užsakymų už daugiau nei 80 tūkst. svarų sterlingų (90 tūkst. eurų).

LONDONIETĖ pasikalbėjo su Londone išsilavinimą įgijusiu, tačiau ateitį Lietuvoje kuriančiu šio unikalaus išradimo kūrėju 34-erių RUSLANU ADAM TRAKŠELIU. Bemiegės naktys tėra niekai, norint pasiekti savo tikslą. Daug liūdniau, jeigu kasdien darai tai, ko iš tiesų nemėgsti, teigia Ruslanas, su kuriuo leidžiamės į pažintinę kelionę apie startuolių pasaulį ir sparčiai garsėjantį „Millo“.

Jei Apple kurtų blenderius - jie atrodytų va taip. Millo vadinamas išmaniausiu pasaulio blenderiu. Jei Apple kurtų blenderius - jie atrodytų va taip. Millo vadinamas išmaniausiu pasaulio blenderiu.

Likimo ženklai ir aistra, nurodžiusi kryptį į sėkmę

Prieš kurį laiką R.Trakšelis mokėsi London Metropolitan universitete, kur įgijo verslo ir rinkodaros studijų išsilavinimą, tačiau savo ateitį visada matė būtent Lietuvoje, nepaisant to, kad Jungtinėje Karalystėje sulaukdavo perspektyvių darbo pasiūlymų. Ruslanas supranta, jog dabartiniais „Millo“ išradimo plėtros tikslais metus ar du teks praleisti ir svetur, tačiau visi išradėjo keliai veda į Lietuvą: kasdienybė gimtinėje visai R.Trakšelio šeimai (mylimajai Ievai ir dvejų metukų dukrai) be galo patinka, tad didžiąją dalį gyvenimo jie žada praleisti būtent joje.

Tiesa, Ruslanas prisipažįsta jaučiąs tam tikrą nostalgiją Anglijai – norisi kartais čia atvykti, pasivaikščioti pažįstamomis gatvėmis – tai iš dalies turėjo įtaką „Kickstarter“ įmonės „MILLO APPLIANCES LIMITED“ Kembridže įkūrimui, tačiau kūrėjas aptiko ir daugiau likimo ženklų.

„Lietuva nepatenka tarp valstybių, kurių gyventojai gali registruoti savo kampanijas „Kickstarter“ platformoje, tad kai su komanda svarstėme apie antrosios „Millo“ įmonės įkūrimą Jungtinėse Amerikos Valstijose, Olandijoje ar Didžiojoje Britanijoje, pasirinkome Angliją, nes ji geriausiai pažįstama, čia turime nemažai draugų. Įdomiausia tai, kad kai pradėjome ieškoti teisininkų, galinčių padėti su naujosios įmonės įkūrimu ir raida, tinkamiausi profesionalai pasirodė esantys „Mills & Reeve“, įsikūrę Botanic House“, – pusiau juokais pasakoja R.Trakšelis, tačiau teigia tikįs ženklais ir tuo, jog būtent Kembridže įsteigta įmonė taps pagrindiniu atskaitos tašku bei rūpinsis produkto plėtra visame pasaulyje.

Su mylimąja Ieva. Su mylimąja Ieva.

Po studijų grįžus į Lietuvą, Ruslanas užėmė verslo konsultanto poziciją „Ernst & Young“ kompanijoje, vėliau sukūrė interneto platformą, padedančią klientams susirasti, įsigyti ir įsirengti būstus, tačiau vis jautėsi darąs ne tai, ko širdis trokšta: „Millo“ yra trečiasis mano startuolis, tačiau juo tikiu labiausiai, galbūt todėl buvusiems dviems projektams pritrūko sėkmės. Nuolat ieškojau veiklos, kuri būtų miela man pačiam, kurią būtų galima vystyti visame pasaulyje. Sudalyvavęs vienose svajonių dirbtuvėse, supratau, jog turiu derinti natūralias aistras, gebėjimus ir rasti tam nišą.“

Sportas yra tai, nuo ko R. Traškeliui užverda kraujas. Kaskart prieš maratonus vos užmiega, mat nenustygsta laukdamas, kol išauš rytas. Įvairios varžybos, užduotys, bėgiojimas, triatlonas reikalauja nemažai jėgų, tad Ruslanas ėmė kruopščiau žvelgti į mitybą, siekė išlaikyti aukštą energijos lygį. Taip į jo gyvenimą atkeliavo glotnučiai.

„Norėdavau rytais pasigaminti glotnučių, tačiau turiu mažą dukrytę, tad jeigu šeimyna dar miegodavo, to paprasčiausiai sau neleisdavau. Ieškojau įvairių sprendimų, ir buvau pasiryžęs bet kokia kaina pirkti tylų blenderį, bet pasirodo, nors ir 21-as amžius, tokio sprendimo kaip ir nebuvo. O juk daugeliui šiandien aktuali sveika mityba, tad pasirodė gana keista“, – prisimena Ruslanas.

Kurį laiką šios mintys nedavė ramybės, tačiau techninio sprendimo jaunas vyras taip pat nelabai įsivaizdavo. Kol vieną dieną pažvelgė į savo dukrą, žaidžiančią su muzikine dėžute, ant kurios magnetų pagalba sukosi dvi lėlytės. Įkvėptas tos akimirkos, Ruslanas ėmė ieškoti inžinieriaus, galinčio sukurti magnetinę pavarą, leidžiančią atsikratyti keblaus mechaninio sujungimo, būdingo įprastiems plaktuvams, ir subtiliau įgyvendinti tyliai veikiančias technologijas.

Sportas yra tai, nuo ko R. Traškeliui užverda kraujas. Kaskart prieš maratonus vos užmiega, mat nenustygsta laukdamas, kol išauš rytas. Sportas yra tai, nuo ko R. Traškeliui užverda kraujas. Kaskart prieš maratonus vos užmiega, mat nenustygsta laukdamas, kol išauš rytas.

„Idėja pasitvirtino: išradimas siekia 65 decibelus triukšmo, o tai yra normalaus pokalbio lygis, kai kiti blenderiai ūžia 85-90 decibelų garsu“, – džiaugiasi išradėjas.

Tėvystė, švilpiančios kišenės ir verslo angelai

Nuo kompanijos įkūrimo pradžios labai daug kas pasikeitė, sako Ruslanas, tačiau tai laiko natūraliu kompanijos vystymu: „Pavyko suburti puikią komandą, pritraukti investicijas. Išmanaus plaktuvo sukūrimui ir pilnam produkto paruošimui reikalingus beveik 100 tūkst. eurų gavome iš keturių Lietuvos verslo angelų. Investuotojai tiki šia idėja, nes mato, kad „Millo“ yra labai patogus įrankis, leisiantis išsiugdyti sveikus mitybos įpročius. Jis visiškai pritaikytas šiuolaikiniam, greitam žmonių gyvenimo tempui ir neturi analogų rinkoje. Tikiu, kad tokio sprendimo reikia, kad jis galės pagerinti gyvenimo kokybę milijonams žmonių ir tai suteikia man jėgų judėti pirmyn“.

Kalbamės su Ruslanu, o jis prisipažįsta miegojęs vos tris valandas. „Millo“ tapo ne šiaip sau užsiėmimu, tačiau ir gyvenimo būdu, tikslu. O karjerą derinti su šeimyniniu gyvenimu, kaip žinia, ne visada būna lengva. Ir nors kūrėjas stengiasi šeimos nenuvilti, bei skiria jiems kuo daugiau laiko, tuo pačiu jis ieško balanso stengdamasis kasdien savąjį projektą stumtelėti laipteliu aukštyn.

„Sudėtinga, grįžus į namus, išjungti protą ir mintis apie darbą, nes viskas sukasi, nors ir visaip bandau atsiriboti. Savaitgaliais kompiuterio net neparsinešu, specialiai palieku darbe, o jeigu ir pasiimu, tai būtinai be pakrovėjo, kad prie jo praleisčiau limituotą laiką. Tik štai su mobiliuoju - vėl atskira kova“, – juokiasi Ruslanas.

Su kiekviena diena, išradėjas teigia, jog šeima tiki juo vis labiau. Nors pradžioje visiems buvo labai sunku, ypač dėl finansinio nestabilumo. Net ir tada, kai pritraukė pirmąsias investicijas, Ruslanas negalėjo sau leisti deramo atlyginimo, o juk reikėjo dar samdyti žmones, jiems mokėti. Buvo metas, kai teko skaičiuoti centus, netgi iškratyti visas taupykles, tačiau tikslas ir vizija buvo kur kas didesni nei finansiniai iššūkiai.

Šiuo metu, pasiekę „Kickstarter“ užsibrėžtą 80 tūkst. svarų tikslą, komanda kartu su kompanijos vadovu priešakyje pradėjo pasiruošimo darbus antrajam finansavimo ciklui, kurio metu norima pritraukti 300 tūkstančių eurų. Tokiu atveju, bendra investicijų suma sudarys pusę milijono eurų. Lėšas stengsis pritraukti iš verslo angelų. Investicijos reikalingos pirmosios partijos tūkstančio vienetų gamybos paleidimui. Taip pat planuojama plėsti komandą.

„Ateityje kreipsimės į rizikos kapitalo fondus. Tačiau dabar „Millo“ valdyba priėmė sprendimą lėšas pritraukti iš privačių investuotojų dėl sandorio paprastumo ir greičio. Be to jau yra susidomėjusių verslo angelų“, – sako R.Trakšelis.

„Forbes“ ir milijonus sekėjų turinčios bendramintės

„Millo“ jau dalyvavo didžiausiame Baltijos šalių moderniųjų technologijų ir verslumo  renginyje „SWITCH“ bei užėmė 2-ąją vietą, taip pat pasirodė „Vilnius išranda 2017“ konkurse ir nors prizinės vietos nelaimėjo, sulaukė daugybės dalyvių ir susirinkusiųjų palaikymo, teigiamų atsiliepimų ir nuostabos: „Kartais reikia išeiti iš biuro, išgirsti žmonių įžvalgas ir nuomones – tai įkvepia“.

Apie lietuvio išradimą rašė „HUFFPOST“, „Entrepreneurs“, „DIGITAL TRENDS“, „bzn start“ ir daugybė kitų šaltinių. Taip pat apie „Millo“ galima skaityti ir viename ryškiausių verslo žiniasklaidos priemonių pasaulyje „Forbes“:

„So much of the healthy living relies on us having enough willpower. That's a recipe for disaster in itself. Millo aims to solve this with their extremely convenient blender. Three key areas are addressed: silence, user experience and design.

The silent operation allows you to use the blender at any time, according to Millo, even if someone sleeps nearby. To top it off Millo claims that using a modern motor and its management it can directly determine how thick and lumpy is the liquid inside. It enables you to run the same blending settings you like every time. If you are tired of healthy eating being inconvenient - Millo is what you’re looking for.“

Dar vieną iš didesnių laimėjimų lietuvis laiko tai, kad pavyko susitarti su keturiomis pasaulinėmis autorėmis, kurių bendra auditorija siekia daugiau nei milijoną sekėjų  – įsigyjant tam tikrą  „Millo“ rinkinį, pirkėjai gaus jų knygas dovanų. Autorės: Tracy Russell, Julie Morris, Jen Hansard ir Jadah Sellner.

„Su jomis susitarti sekėsi stebėtinai lengvai. Parašiau keturis laiškus per „LinkedIn“, „Facebook“ ir tiesiogiai elektroniniais laiškais. Ir man atrašė visos. Nežinau, kas ten per diena buvo, nes mes dirbame su žurnalistais, ir dažniausiai iš 100 laiškų kokie septyni teatrašo. Pasidalinsiu vienu iš laiškų, kad bet kiek perteikčiau, kaip tada jaučiausi: „Your blender sounds like a dream come true!!! I would love my book to be included on the Kickstarter! How do you see it working? I can put you in touch with the wholesale department who can give you the "best price." If it works out, I could def give the Kickstarter some love and push sales your way. Gosh - I wish I could even test Millo out and share it with the community. I've never seen anything like it, which is super rad“.  Ta savaitė laksčiau lyg be galvos, klausiau savęs, kaip tai gali būti?!“, – džiugesio neslepia Ruslanas.

"Kartais logika sako viena, stengiuosi savęs neapriboti. Tuomet ir nutinka tie extraordinary dalykai", - sako Ruslanas. "Kartais logika sako viena, stengiuosi savęs neapriboti. Tuomet ir nutinka tie extraordinary dalykai", - sako Ruslanas.
Lietuvio išradimas patiko ir Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui. Lietuvio išradimas patiko ir Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui.

Kas yra „Millo“ ir kuo jis ypatingas?

„Millo“ pavadinimas kilo nuo angliško žodžio mill (malūnas – autr. past), o raidelė o lyg toji vyšnia ant torto – simbolinis maisto ir gėrimų plaktuvo, populiariai vadinamo blenderiu, formos atitikmuo. Pagrindiniai „Millo“ pranašumai, išskiriantys jį pasaulinėje rinkoje, yra tai, jog išradimas veikia žymiai tyliau, yra išskirtinio dizaino, kokteiliai plakami pačioje gertuvėje, o išplauti peilių dangteliui tereikia vos kelių sekundžių. Trintuvo valdymo funkcionalumą praturtina „Millo“ mobilioji programėlė bei išmanusis peiliukų dangtelis (angl. smart lid). Mobiliosios aplikacijos pagalba vartotojai lengvai susiras naujų receptų arba pasidalins savaisiais.

R. Traškeliui kartu su komanda buvo suteiktas patentas, už šį naujovišką „Millo“ magnetinės sankabos sprendimą peiliukų dangtelyje, kuris užsukamas tiesiogiai ant gertuvės. Tokia konstrukcija leidžia itin patogiai nuimti, naudoti ir valyti plaktuvo dangtelį ir tokiu būdu sutaupyti daug laiko.

„Visi šiais laikais labai užsiėmę, kartais net neturime laiko tinkamai papusryčiauti ar papietauti, bet vistiek norime sveikai gyventi. Labai dažnai sulčiaspaudės ar kokteilių plaktuvai būna naudojami savaitę, o paskui atsiduria tolimiausioje lentynoje, nes yra nepatogūs: užima daug vietos, garsiai veikia, ilgai užtrunka juos išrinkti, išplauti ir vėl surinkti. Todėl ilgai kūrėme tokį maisto trintuvą, kuris išspręstų visus šiuos nepatogumus ir visada būtų „po ranka“ – patogus naudoti kasdien“, – apie problemos sprendimą pasakoja Ruslanas. – „Plaktuvas išsiskiria ir tuo, kad kiekvienam maisto kokteiliui sukuriami unikalūs plakimo nustatymai. Kad išsiugdytum įprotį sveikai maitintis, svarbu ne tik susidaryti mitybos planą, bet ir turėti galimybę nuolat sekti savo rezultatą. Kaskart vartotojui pasinaudojus trintuvu, „Millo“ tai seka ir automatiškai išsaugo“.

Genialumas paprastume. Genialumas paprastume.

Vieno trintuvo baze gali naudotis neribotas kiekis vartotojų, užtenka turėti specialiai tam pritaikytas gertuves, todėl jis idealiai tinka vartoti visiems šeimos nariams ir netgi biuruose. Beje, Lietuvos patentų biuro išduota patento apsauga apima ne tik plaktuvo, maišytuvo ir gertuvės funkciją turintį „Millo“, bet ir kitokiems prietaisams tinkamą tokią pačią magnetinę konstrukciją: ledukų smulkintuvams, maisto smulkintuvams, kokteilinėms ar kitiems prietaisams, kuriuose naudojami sukami ašmenys ar mentės. Tad tikėtina, kad ateityje „Millo“ komanda nustebins naujais išradimais. Be pačios magnetinės konstrukcijos patento, šių metų pradžioje Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnyba užpatentavo ir lietuvių sukurtojo „Millo“ plaktuvo dizainą.

Už „Millo“ karalystės

– Kokiais gyvenimo pasiekimais labiausiai didžiuojatės?
– Didžiuojuosi beprotiškai protinga ir linksma savo dukra. Ji yra didžiausias mano pasiekimas.

Millo plaktuvą įkvėpęs mažosios Kotrynos žaislas. Millo plaktuvą įkvėpęs mažosios Kotrynos žaislas.

– Mėgstamiausia vieta Jungtinėje Karalystėje.
– Pasivaikščiojimai Hyde parke.

– Lietuva. Ką aprodytumėte iš užsienio atvykusiems svečiams?
– Aprodyčiau Trakų pilį, o vėliau nusivesčiau pietų ar vakarienės į „Apvalaus stalo klubą“.

– Kokį geriausią patarimą esate gavęs?
– Išmok atrasti tikrąją savo gyvenimo aistrą ir išnaudok gebėjimus, paverčiant visa tai gyvenimo ir išgyvenimo būdu.

– Kokią knygą patartumėte paskaityti visiems ir ką skaitote šiuo metu?
– Šiuo metu su savimi nešiojuosi „Kindle“ ir žadu sau, kad bent pertraukų metu skaitysiu po keliolika minučių, tačiau vis nepavyksta. Gyvenu ir kvėpuoju „Millo“ startu. O visiems rekomenduočiau perskaityti autorės Vishen Lakhiani knygą „Code of the Extraordinary Mind, {10 Unconventional Laws to Redefine Your Life and Succeed On Your Own Terms}. Šis kūrinys vienas iš paskutiniųjų, įstrigusių atmintyje, kuriame kalbama apie stereotipų galią ir mitus, kuriais trukdome patys sau. Todėl, kai kartais logika sako viena, stengiuosi savęs neapriboti. Tuomet ir nutinka tie extraordinary dalykai.

– Kokie įrašai skamba jūsų muzikos grotuve?
– Per „Spotify“ seku, ką klauso mano draugė, man labai tinka ir patinka. Dažniausiai tai indie muzika.

– Turiningiausios atostogos.
– Kelionė į Italiją, kai apsistodami vis kitoje vietoje, apkeliavome nemažą dalį šalies.

– Idealus vakaras. Koks jis jums?
– Kartais man reikia auditorijos, o kartais mėgstu visišką ramumą. Visgi idealus vakaras būtų su šeima ir artimiausiais draugais, kartu ruošiant vaišių stalą bei nuoširdžiai bendraujant.

– Kino filmas, kurį rekomenduojate draugams.
– „Hector and the Search for Happiness“.

– Ką patartumėte lietuviams gyvenantiems kitose šalyse?
– Paraginčiau grįžti į Lietuvą, nes iš tikrųjų ir čia apstu galimybių, mums reikia gabių žmonių Lietuvoje, kurie padėtų augti šaliai. Labai džiugina, kad politiką renkasi vis jaunesni žmonės, pokyčiai jaučiasi.

– O ko palinkėtumėte startuolių kūrėjams?
– Didžiausią klaidą, kurią padaro žmonės, yra ta, jog jie neteisingai susidėlioja pagrindą, prioritetus. Daugelis siekia kuo greitesnių ir didesnių pajamų, tačiau noras užsidirbti labai greit dingsta, nusinešdamas ir motyvaciją kartu su savimi. Gyvename mes tam tikrą laiko tarpą, metai bėga greitai, tad kiekviena diena turėtų būti nugyventa prasmingai, darant tai, ką iš tiesų myli, kam jauti aistrą. Kaskart, imdamiesi naujo projekto, pagalvokite, ar tai yra veikla, kuria užsiimtumėte, net negaudami už tai pinigų? Šansas, kad jūsų startuolis bus sėkmingas, yra vos vienas iš dešimties, tad linkiu į viską žiūrėti labai atsakingai.

Dievinu... sportuoti.
Siaubingai bijau... nuvilti kitus.
Nemėgstu... vėluoti.
Norėčiau turėti... gebėjimą mintimis būti čia ir dabar.
Svajoju, kad... „Millo“ taps pasauline kompanija.
Labiausiai nusivyliau... žmonėmis, netęsiančiais pažadų.
Negaliu atsikratyti įpročio... nepailstamai naršyti mobiliajame.

Facebook: www.facebook.com/GetMillo

{Patiko straipsnis? Radote naujų idėjų , įkvėpimo, naudingos informacijos? Londonietė nori augti ir jums dovanoti dar daugiau įdomių tekstų . Prisidėkite prie mūsų augimo. Kad ir nupirkdami puodelį kavos. Ačiū !}

KAVA LONDONIETEI {[email protected]}

Straipsnio komentarai

  • Super gadžetas! Tikrai, jei Apple  gamintų blenderius, tai jis būtų būtent toks, kaip "Millo" :).
    Linkiu "Millo" komandai visokeriopos sėkmės. Būtinai įsigysiu
    1. Irmantas // Liepos 13, 2017 // 15:14
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Super gadžetas! Tikrai, jei Apple  gamintų blenderius, tai jis būtų būtent toks, kaip "Millo" :).
    Linkiu "Millo" komandai visokeriopos sėkmės. Būtinai įsigysiu
    1. Irmantas // Liepos 13, 2017 // 15:14
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Super gadžetas! Tikrai, jei Apple  gamintų blenderius, tai jis būtų būtent toks, kaip "Millo" :).
    Linkiu "Millo" komandai visokeriopos sėkmės. Būtinai įsigysiu
    1. Irmantas // Liepos 13, 2017 // 15:14
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai