Rugpjūčio 10, 2017
Į Didžiąją Britaniją buvo įvežta apie 700 tūkst. fipronilu užterštų kiaušinių

Į Didžiąją Britaniją iš Nyderlandų buvo įvežta apie 700 tūkst. fipronilu užterštų vištų kiaušinių, parodė naujausi Didžiosios Britanijos maisto produktų standartizacijos agentūros (FSA) duomenys.

„Gali būti, kad į Didžiąją Britaniją įvežtų kiaušinių skaičius yra artimesnis 700 tūkst., o ne 21 tūkst., kaip buvo manyta anksčiau“, – pareiškė agentūra.

„Tačiau tai sudaro tik 0,007 proc. visų kiaušinių, kurie per metus suvartojami Jungtinėje Karalystėje. Todėl yra labai mažai tikėtina, kad dėl šių produktų vartojimo visuomenės sveikatai kiltų kokia nors rizika“, – pažymėjo FSA.

Agentūros duomenimis, Didžiojoje Britanijoje daugiausia užteršti pusfabrikačiai ir perdirbti produktai, kuriuose vištų kiaušiniai yra tik vienas iš daugelio ingredientų. Dauguma tokių produktų (pavyzdžiui, paruošti vartoti sumuštiniai) turi ribotą galiojimo laiką ir jau buvo parduoti ir suvalgyti, tačiau kai kurie iš jų dar liko parduotuvių lentynose. Didžiosios Britanijos valdžia kartu su mažmeninės prekybos tinklais surengė tokių produktų išėmimą iš prekybos.

„Daugelis užterštų kiaušinių buvo sumaišyti su kitais kiaušiniais, kurie nebuvo pagaminti užterštuose ūkiuose, taigi fipronilo likučiai bus gerokai praskiesti“, – pažymėjo agentūra ir pridūrė, kad „sprendimas išimti šiuos produktus iš prekybos buvo priimtas ne maisto saugos sumetimais, o dėl to, kad fipronilą neleidžiama naudoti tais atvejais, jeigu gyvūnai skirti mastui.“

Didžiosios Britanijos paukščių ūkiai patenkina 85 proc. vištų kiaušinių paklausos šalyje ir juose užteršimo fipronilu nebuvo nustatyta. Tačiau Didžioji Britanija kasmet importuoja beveik 2 mlrd. vištų kiaušinių, pažymi FSA.

Nyderlandai yra viena didžiausių pasaulyje vištų kiaušinių eksportuotojų. Iš viso Europos Sąjungoje (ES) buvo parduoti keli milijonai galimai pavojingų kiaušinių.

Vadinamasis kiaušinių skandalas kilo po to, kai dideli Vokietijos prekybos tinklai „Aldi“ ir „Rewe“ pradėjo visų iš Nyderlandų įvežtų kiaušinių išėmimą iš prekybos.

Juose rastas fipronilas naudojamas blusų, utėlių, erkių ir tarakonų naikinimui.

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau jį uždrausta naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Naudoti šį insekticidą paukščių ūkiuose draudžiama pagal ES įstatymus.

Europos šalių valdžia dėl vištų kiaušinių užteršimo fipronilu yra pradėjusi ne vieną tyrimą. Keliais atvejais net kilo diplomatiniai skandalai. Nyderlanduose ir Belgijoje atliekamos kratos dešimtyse paukščių ūkių. Užteršti kiaušiniai taip pat pateko į Vokietijos, Švedijos, Šveicarijos ir Prancūzijos rinkas.

Tuo tarpu BASF ketvirtadienį pažadėjo, jog neteiks prašymo pratęsti leidimus naudoti fipronilą tam tikroms paskirtims, įskaitant sėklų apdorojimą Europoje. Šių leidimų galiojimo terminas baigiasi rugsėjo 30 dieną.

BNS inf.

Raktažodžiai:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai