Sausio 2, 2018
Globalios Lietuvos apdovanojimuose – dėmesys į Lietuvą sugrįžusiems lietuviams
Globalios Lietuvos apdovanojimai. © Foto: Robertas Dačkus.

Gruodžio 28-ąją Vilniaus Rotušėje surengti „Globalios Lietuvos apdovanojimai 2017”. Jau šeštąjį kartą puoselėjant tradiciją pagerbti sėkmingus tarptautinius lietuvius buvo įvertinti ir apdovanoti su Lietuva susiję verslo, kultūros bei mokslo profesionalai, savo darbu, žiniomis ir talentu atveriantys Lietuvai pasaulines perspektyvas. Šių metų apdovanojimai didelį dėmesį skyrė į Lietuvą grįžusiems talentams bei jų pritraukimo svarbai. 

„Globalios Lietuvos apdovanojimams“ devyniose kategorijose nominuoti 33 lietuviai iš aštuonių pasaulio valstybių: JAV, Šveicarijos, Prancūzijos, Norvegijos, Danijos, Malaizijos, Austrijos, Jungtinės Karalystės. Dalis nominuotų asmenybių jau grįžę, gyvenantys ir kuriantys Lietuvoje. Apdovanojimus globojanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė laureatams įteikė skulptoriaus Stasio Žirgulio šiam renginiui sukurtas statulėles, įamžinančias stiprybės ir integracijos idėjas.
 
Už į Lietuvą pritrauktas investicijas renginio metu apdovanotas JAV įmonės „Harbourtouch“ Lietuvoje vadovas Tadas Vizgirda. Darbai tarptautinėse įmonėse, nuolatinės galimybės mokytis, augančios pareigos ir atsakomybė atvedė jį į Amerikos prekybos rūmų valdybą, kurioje atsirado puikios galimybės skatinti Lietuvos ir JAV verslo bendradarbiavimą. Nuo šių metų gegužės „Harbourtouch” produktų vystymo padalinys Lietuvoje subūrė 63 žmonių komandą ir džiaugiasi randantis išskirtinių talentų.

Už Lietuvoje diegiamas ir plėtojamas pasaulinio lygio mokslo inovacijas pagerbtas Vilniaus universiteto Biotechnologijų instituto Mikroskysčių laboratorijos steigėjas ir vadovas Linas Mažutis. Baigęs mokslus Lietuvoje ir išvykęs į užsienį jis ėmė domėtis mikroskysčių technologija. Netrukus buvo pakviestas plėtoti šią biotechnologijų šaką Vilniaus universitete, kur plėtojami unikalūs tyrimai jau sulaukė pasaulinio garso mokslo centrų, tarptautinių kompanijų susidomėjimo. Lino mokiniai ėmėsi komercializuoti mikroskysčių technologiją, leidžiančią pažvelgti į vėžį pavienių ląstelių lygiu, ir įkūrė startuolį „Droplet Genomics“.   

Už tarptautinę patirtį pokyčiams regionuose apdovanotas Tauragės mero patarėjas, globalios Tauragės iniciatorius Dovydas Kaminskas. Jis buvo pirmasis garsiai įvardijęs poreikį bendrauti su išvykusiaisiais. Globali Tauragė – tai Dovydo Kaminsko inicijuota platforma globaliems tauragiškiams sutelkti, startavusi Regionų lyderystės forumo metu jos pradžią paskelbus Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Dovydo pozityvumas ir IronMan atstumus įveikianti energija įkvepia tikėti Tauragės ir visos Lietuvos klestėjimu.   

Už globalius pokyčius Lietuvos finansų valdyme apdovanojimas skirtas Lietuvos banko valdybos nariui, globalių ekonomikos mokslininkų telkėjui Mariui Jurgilui. Nuosekli Mariaus Jurgilo mokslo ir darbo patirtis užsienyje atkreipė Lietuvos banko vadovų dėmesį – taip prasidėjo pačios institucijos ir Lietuvos finansų rinkos didieji pokyčiai. Jau aštuntus metus iš eilės Marius drauge su buvusiais bendramoksliais rengia kasmetines ekonomikos tyrėjų konferencijas, kuriose dalyvauja mokslininkai iš viso pasaulio ir kuriomis Lietuvos universitetai skatinami didinti mokslinių darbų kokybę. Be to, Lietuvos bankas inicijavo naują ekonomikos mokslo bakalauro programą (anglų kalba) Vilniaus universitete. 

Už lietuvių sukurtų idėjų pripažinimą pasaulyje pagerbti „Transfer Go“ įkūrėjai:  Daumantas Dvilinskas, Justinas Lasevičius, Arnas Lukoševičius ir Edvinas Šeršniovas. „Transfer Go“ – vienas didžiausių Lietuvos startuolių, iki šiol pritraukęs jau 13 milijonų JAV dolerių investicijų iš „Practica Capital“, „Vostok Emerging Finance“, privačių investuotojų ir rizikos kapitalo fondų, siekiantis tapti naujos kartos finansinių technologinių sprendimų kompanija, tiekiančia naujas inovatyvias paslaugas migrantams. Be to, kompanijos bendraįkūrėjas Daumantas Dvilinskas šiemet pateko į „Forbes“ sudaromą jaunųjų finansų srities verslininkų 30-uką už sėkmingai plėtojamas naujos kartos finansų paslaugas.

Už Lietuvos vardo garsinimą apdovanoti architektai – Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Ivane Ksnelashvili bei Dominykas Daunys (KILD). DELFI skaitytojų nuomone, būtent šių profesionalų darbas buvo verčiausias apdovanojimo. Architektai sukūrė projektą Yangjaegogae tiltui, kuris drieksis virš 11 juostų greitkelio ir sujungs abipus jo esančius kalnų masyvus pietinėje Seulo dalyje. Vilniečiai Seulo konkurso komisijos simpatijas pelnė ir daugelį konkurentų nugalėjo pasiūlydami įspūdingą Pietų Korėjos gamtos įkvėptą sprendimą.

Specialus apdovanojimas už ilgametę ir kryptingą veiklą Lietuvai suteiktas Čikagos lietuvių Rotary klubui. Jau dešimtmetį gyvuojantis klubas buvo pirmasis sutelkęs vienos tautinės kilmės verslininkus, kėlęs reikalavimą nariams mokėti lietuvių kalbą. Rotary klubo narių iniciatyva sutelktomis lėšomis diabetu sergantys Lietuvos vaikai buvo aprūpinti insulino pompomis, nupirkta motinos pieno banko įranga, pradėti statyti Kauno klinikų vaikų reabilitacijos namučiai.
 
Už tarptautinę patirtį Lietuvos verslui apdovanota Lietuvos investicijų ambasadorė JAV Rūta Laukien. Jos restoranas Bostone „Liquid Art house“ Lietuvos vardą šiandien garsina ne tik menininkų parodomis, bet ir išskirtine virtuve. Rūta didžiuojasi, kad garsūs restorano šefai kuria 15 rūšių virtinius, iš kurių populiariausi – lietuviški varškėčiai. Praėjusiais metais aktyviai įsitraukusi į „Investuok Lietuvoje“ ir „Global Lithuanian Leaders“ vykdomą Investicijų ambasadorių programą, Rūta dalijosi gyvybės mokslų plėtros įžvalgomis, svarbiomis šalies vertei kurti, bei pakvietė „Investuok Lietuvoje“ į aukšto lygio tarptautinių korporacijų konferenciją ir supažindino su gausiu būriu investicijas svarstančių vadovų. 

Už kryptingą lietuvybės užsienyje puoselėjimą apdovanotas Lietuvių Fondas. Per 55-erius gyvavimo metus Lietuvių Fondas įvairiems lietuviškiems projektams paremti jau skyrė virš 18 milijonų JAV dolerių. Daugiausia jo dėmesio sulaukia lietuvybės išsaugojimui skirti projektai švietimo, kultūros, meno, mokslo ir visuomeninės veiklos srityse, finansavimas taip pat skiriamas jaunimo reikalams bei studentų stipendijoms. Lietuvių Fondo parama užsienio šalyse gyvenantiems lietuviams padeda vykdyti lituanistinių mokyklų veiklą, leisti lietuviškas knygas ir vadovėlius, rengti pasaulio lietuvių Seimus, suvažiavimus, dainų ir tautinių šokių šventes. 

Renginio pabaigoje „Telia Lietuva“ vadovas Kęstutis Šliužas pristatė specialiai šiems apdovanojimams sukurtą tęstinį video projektą. Projekto tikslas –  papasakoti apie tarptautinį išsilavinimą ar profesinių žinių užsienyje įgijusius lietuvius, kurie grįžo ir sėkmingai darbuojasi Lietuvoje, vysto inovacijas, pradeda verslą ar kitaip „įdarbina“ savo žinias Lietuvoje įsikūrusiose įmonėse. 

Kasmet organizuojamais „Globalios Lietuvos apdovanojimais“ siekiama pastebėti ir visuomenei pristatyti svarius globalių lietuvių nuopelnus. Apdovanojimai pagerbia su Lietuva save siejančius tarptautinius profesionalus, kurie savo talentu ir darbu atveria Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Kaip rodo šių metų apdovanotų lietuvių pavyzdžiai, įgiję profesinių žinių, pasiekę aukštumų, kurti ir dirbti jie neretai grįžta į Lietuvą. 

„Globalios Lietuvos apdovanojimus“ organizuoja tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, telkiantis lietuvių diasporos profesionalus pasaulyje Lietuvos vardui garsinti, ekonominiam ir visuomeniniam šalies potencialui stiprinti bei globalioms Lietuvos galimybėms kurti. Šių metų apdovanojimų partneriai – Užsienio reikalų ministerija, išmanusis partneris „Telia“, verslo teisės advokatų kontora „TRINITI“ ir didžiausia personalo paieškos įmonė „Alliance for recruitment“. 

,,Globalios Lietuvos apdovanojimus“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Raktažodžiai: LietuvaVerslasKarjera

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai