Balandžio 4, 2017
Dėl BREXIT Lietuva gali prarasti dešimtis tūkstančių piliečių

Daugiau nei pusei Jungtinėje Karalystėje gyvenančių emigrantų Lietuvos pilietybė yra svarbi, tačiau dėl BREXIT susiklosčiusių aplinkybių apie ketvirtadalį jų siektų gauti Jungtinės Karalystės pilietybę. Tai paaiškėjo Londono Sičio lietuvių klubui (LCLC) atlikus Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių apklausą, kurioje dalyvavo per tūkstantį respondentų.

"Apklausa parodė, kad lietuviai jaučia moralinį ryšį su savo gimtine, tačiau BREXIT gali priversti imtis radikalių sprendimų. Remiantis šia apklausa, jei dvigubos pilietybės klausimas nebūtų išspręstas artimiausiu metu, Lietuva prarastų apie 50 tūkstančių savo piliečių. Tai beveik Alytus ar Marijampolė”, - sakė LCLC Prezidentas Marius Raugalas.

Panašias, dėl BREXIT atsiradusias, nuotaikas jautė ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenė.

„Matome šį gręsiantį masinį Lietuvos piliečių praradimą, ir negalėdami jo leisti imamės veiksmų. Šiuo metu kartu su savo teisiniais patarėjais, žinoma advokatų kontora "Ellex Valiunas”, ruošiame teisės aktų projektus, kurie leistų išvengti katastrofos”, - sakė Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė.

Teisės aktų projektai bus pateikti balandžio pabaigoje posėdžiausiančiai Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės komisijai ir Lietuvos Respublikos Vyriausybei.

"Referendumo kelias yra ilgas ir daug išteklių reikalausiantis procesas, kurio mes neatmetame. Bet šiandienos geopolitinių iššūkių akivaizdoje, privalome rasti greitesnį būdą, kaip Valstybė galėtų išsaugoti tūkstančius savo piliečių” - sakė D. Henkė.

BREXIT poveikis Lietuvos Respublikos piliečiams buvo aptariamas balandžio 1 d. Briuselyje vykusioje diskusijoje, kurioje dalyvavo LCLC Prezidentas Marius Raugalas, JK Lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė, Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Pirmininkė Dalia Henkė, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, Lietuvos diplomatinio korpuso darbuotojai, JK dirbantys teisininkai bei verslininkai.

Pasaulio Lietuvių Bendruomenė yra pelno nesiekianti organizacija, kurios misija - ugdyti ir išlaikyti užsienyje gyvenančiųjų lietuvybės dvasią.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai