Gruodžio 12, 2017
Dek, šviesk ir neužgesk. GRAŽIAUSIOS LONDONO KALĖDŲ ŠVIESOS
BRIGITA ADOMAVIČIŪTĖ
The Shard. © Foto: Visit London.

Pasaulis šviesų miestu vadina Paryžių, taip yra ne dėl tiesioginės reikšmės ir apšvietimo mieste, o dėl bohemos šviesuolių - menininkų, rašytojų bei intelektualų. Londonas - tikrųjų šviesų miestas, ypač per Kalėdas. O kaip gi be pagrindinio švenčių atributo - Kalėdų eglių? Jos, tarytum skirtingų dizainerių drabužių kolekcijos, stebina naujausiomis tendencijomis arba tampa viešų pajuokų objektu. Taip taip, kalbu apie žaliaskarių manekenių konkurencines kovas Lietuvoje. 

Mėgstu pasivaikščiojimus po naktinį Londoną, kai miesto ritmas nutyla. Man didžiausias įkvėpimas gruodžio mėnesį - tai dirsčioti į kūrybingomis idėjomis raibuliuojančias parduotuvių vitrinas ir grožėtis šventinių instaliacijų dizainu. Tūkstantinės lempučių šviesos pripildo optimistiško švenčių laukimo ir romantiško valiūkiškumo. O dar jeigu pradeda snigti, kaip pastarosiomis dienomis, tai žiūrėk, jau tikrų tikriausios baltos Kalėdos širdy. Tokiais momentais norisi tik džiaugtis ir dalintis su visais: kiek daug kalėdinių šviesų Londone ir kaip įmantriai papuoštos Kalėdų eglės!

Oxford Street

Foto: Visit London. Foto: Visit London.

Šiemet kalėdinį laikotarpį Londone pradėjo Rita Ora įžiebusi šviesas Oxford Street'e. Laimė visiems shopoholikams mėgautis žiemos mados meno kūriniais tapusiomis parduotuvių vitrinomis kai, pakėlus žvilgsnį aukštyn, krinta žėrinčios snaigės - net 1,778 dekoracijos ir 750,000 LED lemputės. Aišku, šventinis šurmulys neišvengiamas ir ramiau atsikvėpti bei lengviau pajusti snaigių romantiką galima tik smarkiai vakarėjant, uždarius parduotuves ir pamiršus aplinkinių žvilgsnius.

Carnaby Street

Foto: Carnaby London. Foto: Carnaby London.

Kai žiemą pasireiškia saulės ir šilumos nostalgija, Carnaby Street ir 13 aplinkinių gatvelių spinduliuoja ryškiai spalvota vasara. Čia tikras tropikų dvelksmas su papūgomis, ananasais ir palmėmis. Galbūt originali karnavalo tema įkvėps nesustabdomai artėjančiam naujametiniam vakarėliui.

St Pancras International
St Pancras International traukinių stotis garsėja ne tik ilgiausiu šampano baru Europoje, bet ir gėlėmis žydinčia Kalėdų egle – dar vienas vasaros dvelksmas Londone šią žiemą. 14-os metrų aukščio rožių, hortenzijų ir orchidėjų Kalėdų eglę puošia net 15,000 žiedų! Be to, gruodžio mėnesį, čia kasdien vyksta kalėdinių giesmių pasirodymai.

Bond Street

 

Reikia Kalėdų dvasios? Nueikit į #bondstreet . #londonliving #londonlife #christmas #londonblogger #christmaslights #londoniete #londonas #kaledos #lithuanianinlondon #londoner #christmasinlondon

A post shared by Dovile Ileviciute (@londoniete.lt) on

Paganyti akis būtina po prabangių parduotuvių vitrinų papuošimus Bond Street. Apakins ne tik 250,000 žiburių, bet dar ir elegantiškai apšviestos milžiniškos povų plunksnos. Pagal fengšui, povas pritraukia sėkmę ir šlovę, o šio paukščio plunksna turi burtų lazdelės savybių vienišoms širdims pritraukti tinkamą partnerį. Grakščiai kulniuodama Bond Street taip ir pasijunti tarsi prašmatni filmo The Great Gatsby herojė.

Claridge's, Mayfair

Foto: Claridge's. Foto: Claridge's.

Verta užsukti į Claridge's, Mayfair viešbutį puodeliui arbatos vien tam, kad pamatytum legendinio dizainerio Karl Lagerfeld sukurtą Kalėdų eglę. Sulaužyti visi tradicijų stereotipai, nes sidabrinėmis rankų darbo snaigėmis puošta eglė kabo aukštyn kojom. Jos viršūnė, tiksliau kamienas, papuoštas daugiakampe veidrodine žvaigžde, kuri atspindi šviesos spindulius ant prabangaus vestibiulio grindinio. Tikra Lagerfeld'o mados ikona.

Covent Garden

 

Reikia Kalėdų dvasios? Nueikit į #coventgarden . Kvepia karštu vynu:) #londonliving #londonlife #christmas #londonblogger #christmaslights #mistletoe #londoniete #londonas #kaledos #mulledwine #lithuanianinlondon #londoner #christmasinlondon

A post shared by Dovile Ileviciute (@londoniete.lt) on

Convent Garden šviesas įžiebė dainininkė Kylie Minogue ir aikštė pavirto žiemos pasakų šalimi su didžiuliais raudonais kaspinais, įspūdinga 16,8 m aukščio Kalėdų egle, senoviniais žibintais ir išdidžiai ant rogių su dovanomis stūksančiu sidabriniu elniu. Ideali vieta gėrybių paieškai kalėdinėms kojinėms užpildyti ir sušilti gurkšnojant karštą vyną.

Regent Street

 

{remember those walls I built Well, baby, they're tumbling down And they didn't even put up a fight They didn't even make a sound I found a way to let you win But I never really had a doubt Standing in the light of your halo I got my angel now}

A post shared by Dovile Ileviciute (@londoniete.lt) on

Kai niekas nemato ir niekas negirdi, tai Angelas baltas ateina į širdį. Vienos didžiausių Londone kalėdinių instaliacijų žybsi virš Regent Street ir aplinkinių gatvelių - daugiau nei 300,000 švieselių ir magiškai skriejančios užburiančios dvasios. Tiesa, šios dekoracijos papuošė Londoną ir prieš metus, o tokią idėją įkvėpė žvilgsnis į praeitį, kai 1954 m. Regent Street buvo pirmą kartą apšviesta.

Trafalgar Square

Foto: Visit London. Foto: Visit London.

Ar žinote, kokia Trafalgar Square esančios eglės idėja? Tai kasmetinė Norvegijos dovana Didžiajai Britanijai už pagalbą Antrojo pasaulinio karo metu. Šie metai ypatingi tuo, kad švenčiamas 70-asis simbolinės tradicijos jubiliejus. Taigi, ypač aukšta (25 metrų aukščio) šiauriniu stiliumi vertikaliomis girliandomis papuošta eglė į aikštę kasmet atkeliauja tiesiai iš Norvegijos ir simbolizuoja tautų draugystę bei geranorišką pagalbą.

Piccadilly Circus

Foto: Visit London. Foto: Visit London.

Šių metų naujiena - pirmąkart Picadilly skirtos žiemos girliandos Londone. James Glanzy Designed Ltd suprojektuotos dramatiškos mitologinės figūros, vaizduojančios meilės graikų dievą Anteros. Tokia tema atspindi intriguojančiomis legendomis apipintą Picadilly Circus stovinčią Anteros statulą, vadinamą Eros.

Victoria and Albert Museum

Foto: V&A. Foto: V&A.

Į muziejų dabar galima užsukti ne tik meno ir dizaino parodų pasižiūrėti, bet dėmesį labiau traukia interaktyvi, dainuojanti Kalėdų eglė. Ją sukūrė Beyoncé'ės ir Kanye West'o scenografė Es Devlin. Dainuojantis medis priima lankytojų pateiktus žodžius ir naudoja algoritmus audiovizualinėms giesmėms kurti. Muziejaus lankymas nemokamas, todėl tai puiki pramoga prisidėti prie Kalėdų eglės puošimo savo sukurtais žodžiais ir pamatyti jų interpretacijas.  

Kew Gardens

 

{Still I call it magic, When I'm next to you} #christmasatkew

A post shared by Dovile Ileviciute (@londoniete.lt) on

Karališkieji botanikos sodai virto žiemos pasakų sodais vakarų Londone. Spindintys takai veda pro dainuojančius medžius, mirguliuojantį ugnies sodą, kaleidoskopines projekcijas ir gigantiškus floristikos žiburius. Kol vaikai ieškos Kalėdų senelio su elfais, galima atsipūsti skanaujant šventinius užkandžius mugėje. Įėjimo į Kew Gardens kaina: £18.50.

Shard

Foto: Visit London.
Foto: Visit London.

Italai sako, kad pamatytumėt architektūrinius stebuklus, reikia žiūrėti ne žemyn, o aukštyn. Stiklo šuke vadinamas aukščiausias Vakarų Europos dangoraižis futuristiniais vizualiniais efektais apšviečia Londono panoraminę juostą nuo saulėlydžio iki saulėtekio. Kasdien Shard viršūnė spindi skirtinga spalva, o Naujųjų metų vakarą kviečia pamatyti specialų šviesų pasirodymą. Tai nėra vienintelis Shard Kalėdų projektas. London Bridge stotelėje galima pamatyti Kalėdų eglės formos instaliaciją, vaizduojančią Shard šviesų šou 26-iuose skaitmeniniuose ekranuose. O 31-ajame dangoraižio aukšte esančiame restorane Aqua Shard stovi stiklinė Shard pastato formos Kalėdų eglė, pastatyta iš 245-ių tokios pat formos stiklinių LED šviesų eglučių - kiekvieną galima nusipirkti ir taip paaukoti Didžiosios Britanijos Raudonajam Kryžiui.

South Bank


Šventiškai nuteikia tradicinis vakarinis pasivaikščiojimas pietine Temzės upės pakrante po tviskančių lempučių rojum, kai aplink šurmuliuoja žiemos mugė, o mediniuose nameliuose saldžiai kvepia skanumynais ir karštu šokoladu. Šalia besisukančios London Eye pamatysite pirmąją pasaulyje atminimo Kalėdų eglę. Marie Curie organizacija vykdo paramos akciją ir kviečia dalintis žyme #LightUpXmas Instagram bei Twitter socialiniuose tinkluose, o po kiekvieno pasidalinimo kalėdinė eglė suspindi ryškiau ir šviesiau.

Dviračių turas po kalėdinį Londoną
Trijų valandų dviračių turas po kalėdinį Londoną - tai smagi pramoga aktyvistams ir efektyvi treniruotė prieš šventinį apsivalgymą. Važiavimą organizuoja The London Bicycle Tour Company, kurių nuomos punkte jūsų laukia dviračiai, šalmai, šviesų žibintai ir kalėdinės kepurės. Ekskursija su gidu skambant šventinėms giesmėms, važiuojant lengvu tempu ir skiriant laiko selfiams tarp kalėdinių šviesų, o dar pozuojant ant dviračio - skamba kaip linksmas neeilinis nuotykis. Į maršrutą įtraukti pagrindiniai Londono kalėdinių šviesų centrai: Oxford Street, Regent Street, Carnaby Street, Covent Garden, Soho, Seven Dials ir Waterloo Bridge su atsiveriančia miesto panorama. Kaina: £25.95

Dabar man jau visai nesvarbu, ar įsikibsiu savo mados maniakei draugei į parankę, ar žingsniuosiu viena, ar susipažinsiu su kuo nors pakeliui, bet ištyrinėsiu visas miesto puošmenas - juk toks švytintis Londonas būna tik kartą per metus. Jau turiu idėją, kurią draugę nusivesiu popietinės arbatos puodeliui į Claridge's ir jai skirtą madingą dovaną įteiksiu prie Karl Lagerfeld sukurtos Kalėdų eglės. Žinau, kam padovanosiu pasivaikščiojimą Kew Gardens, o kam dviračių turą, kad nebesijaudintų dėl tų kelių papildomų kilogramų. Vienu šūviu du zuikiai, o kartais geriausia dovana - ne daiktas, bet praleistas laikas drauge.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai