Liepos 21, 2017
Buckingham rūmuose - paroda skirta princesės Dianos atminimui
Šokis - viena iš princesės Dianos aistrų. Nuotraukoje ji su aktoriumi John Travolta. © Foto: Wikipedia.

Londono Bakingamo (Buckingham) rūmai atidarė asmenišką parodą, Velso princesės, Dianos žuvimo dvidešimtmečiui paminėti.

Parodos rengėjai, vienoje iš valstybinių menių, kruopščiai atkūrė princesės darbo stalą stovėjusį jos svetainėje Kensingtono rūmuose, demonstruojamos šeimos nuotraukos, mieliausi daiktai, muzikos kasetės. Prie šio stalo ji rašė laiškus, skaitė pranešimus, tvarkė korespondenciją.

Daugelį eksponatų atrinko jos sūnūs: Kembridžo kunigaikštis Williamas (Viljamas) ir Princas Harry (Haris).

„Nutarėme eksponuoti jos darbo stalą, nes tai atspindi Velso princesės Dianos oficialias pareigas, čia ji dirbdavo prieš ir po susitikimų, – sakė viena parodos rengėjų Sally Goodsir (Sali Gudser). – Taigi stengėmės kuo tiksliau atkurti tokį jos darbo stalą, koks buvo Kensingtono rūmų svetainėje, ir pasirinkome parodyti tuos daiktus, kuriuos ji laikė ant savo stalo bei tuos, kurie Kembridžo kunigaikščiui ir princui Hariui ją primena.“

Ant stalo pastatytas juodos odos nuotraukų rėmelis į kurį sudėtos šeimos ir draugų nuotraukos. Taip pat eksponuojamos jos muzikos kasetės ir radijas, atspindintys jos meilę muzikai, bei baleto bateliai kabėję ant durų jos svetainėje Kensingtono rūmuose.

„Kai kurie eksponatai tikrai atspindi princesės asmeninius pomėgius, – sake S.Goodsir. – Tarp šių eksponatų, jos baleto bateliai, nes daugelis žinojo, kad ji mėgo šokti. Taip pat populiarios muzikos kasetės, Eltono Johno (Eltono Džono) ir George'o Michaelo (Džordžo Maiklo), ir klasikinės muzikos, pavyzdžiui Pavarotti (Pavaroti), kasetės.“

Diana žuvo autoavarijoje Paryžiuje, 1997 metų rugpjūčio 31 dieną.

„Rugpjūčio pabaigoje bus svarbi data – dvidešimties metų po jos žūties.“, – sakė S.Goodsir.

Paroda Dianos atminimui yra kasmetinio Bakingamo rūmų atidarymo publikai dalis. Taip pat bus galima išvysti dar vieną ypatingą parodą: „Karališkosios dovanos“, kurioje bus eksponuojama virš 200 karalienei Elžbietai II, per jos 65 valdymo metus, dovanotų dovanų.

Parodoje bus eksponuojamos tokios dovanos kaip 2013 metais karalienei suteiktas „Bafta“ (Britų akademijos kino ir televizijos apdovanojimas) apdovanojimas už jos paramą kino ir televizijos pramonei. Kiti eksponatai karalienei buvo padovanoti valstybinių ir užsienio vizitų metu, pavyzdžiui, 1974 metais gautas kario modelis iš Papua Naujosios Gvinėjos arba karalienės portretas išaustas iš banano lapų, kurį ji gavo Ruandoje 2006.

„Mėginau parodyti dovanas iš kuo daugiau šalių, kad pademonstruotume tautų meistriškumą“, – aiškino S.Goodsir.

Kiti eksponatai atspindi karalienės pomėgius, pavyzdžiui, bronzinis, jos kažkada turėto, žirgo modelis, bei porcelianinė jos, jodinėjančios ant žirgo kai ji buvo jauna princesė, statulėlė. Taip pat eksponuojami druskos maišelis, jai duotas Britų Mergelių salose, ir vėliava nuo astronauto, pabuvojusio atviroje erdvėje už tarptautinės kosminės stoties 2016 metais, kostiumo.

Šiemet jau 25-oji rūmų vasaros paroda veiks nuo liepos 22 dienos iki spalio 1 dienos.

BNS inf.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai