Liepos 11, 2017
Britanijos premjerė pripažino susilpnėjusias savo pozicijas ir paprašė varžovų pagalbos
Britanijos ministrė pirmininkė Teresa May (Tereza Mei). © Foto: Wikipedia.

Britanijos ministrė pirmininkė Teresa May (Tereza Mei) pirmadienį pripažino „tikrovę“, kad jos politinė padėtis susilpnėjo, ir paprašė kitų politinių partijų pagalbos įgyvendinti „Brexit“ procesą.

Praėjus mėnesiui po pirmalaikių rinkimų, kuriuose Th.May prarado turėtą parlamentinę daugumą, konservatorių pirmininkė pareiškė vis dar siekianti imtis „drąsių veiksmų“, kad įgyvendintų pažadėtus pokyčius.

Tačiau pasklidus naujiems gandams, kad ją siekiama išstumti iš posto, Th.May pripažino, kad „mano kaip premjerės tikrovė dabar yra visai kitokia negu anksčiau“.

Šie komentarai pateikiami kaip ištraukos iš kalbos, kurią ji sakys antradienį, minėdama darbo Konservatorių partijos vadovės poste pirmųjų metų sukaktį. Šį postą Th.May perėmė po referendumo dėl išstojimo iš ES.

„Atsižvelgiant į šį naują kontekstą, bus dar svarbiau tvirtai pagrįsti mūsų politiką ir vertybes, laimėti idėjų kovą tiek parlamente tiek šalyje, – savo kalboje sakys T.May. – Taigi raginu kitas Bendruomenių Rūmų partijas: siūlykit savo nuomones ir idėjas, kaip valstybės lygiu galėtume išspręsti šiuos iššūkius.“

Po rinkimų birželio 8 dieną, kuriuos T.May paskelbė trejais metais anksčiau laiko, konservatoriai prarado dalį vietų parlamente ir turėtą daugumą, todėl premjerei darosi vis sunkiau išlaikyti savo autoritetą.

„Žlugusi“

Dienraštis „Mail on Sunday“ pranešė, kad buvęs konservatorių vyriausiasis drausmintojas Andrew Mitchellas (Endrius Mitčelas) privačiame parlamento narių susitikime sakė, kad T.May yra „žlugusi“ ir turėtų pasitraukti.

Teisingumo ministro Davido Lidingtono (Deivido Lidingtono) nuomone, politikai taip kalba, kai per „vasaros šventes padaugina saulės ir šilto vyno“.

T.May faktinis pavaduotojas Damianas Greenas (Damianas Grinas) pirmadienį atkakliai tvirtino, kad T.May prašymas partijoms dirbti kartu yra „brandi politika“.

T.May buvo kaltinama nesantaikos kurstymu dėl savo planų išstoti iš bendrosios rinkos, sustabdyti Europos Teisingumo Teismo jurisdikciją Jungtinėje Karalystėje ir palikti ES be jokio susitarimo.

Tačiau po rinkimų kai kurie jos kabineto nariai kalba vis tiesmukiau, ypač finansų ministras Philipas Hammondas (Filipas Hamondas). Pastarasis, baimindamasis staigaus atsiskyrimo nuo ES galimo drastiško poveikio, pasisako už taikesnę taktiką.

Pirmadienį paskelbta nauja parlamentinė grupė, apimanti kelias politines partijas, ragina kurti „kuo glaudesnius santykius“ su ES ir reikalauja, kad derybose, kurios prasidėjo praėjusį mėnesį, nebūtų atmesti jokios galimybės“.

Šiai grupei kartu pirmininkauja opozicinės Leiboristų partijos parlamentaras Chuka Umunna (Čuka Umuna) ir buvusi Konservatorių partijos ministrė Anna Soubry (Ana Subri), abu atvirai pasisakantys už ES. Juos remia mažesnė Liberalų demokratų partija.

BNS inf.

Raktažodžiai:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai